x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Aceşti strâmbi care ne conduc. Persoanele al căror fizic este asimetric au şanse să ajungă mari lideri

Aceşti strâmbi care ne conduc. Persoanele al căror fizic este asimetric au şanse să ajungă mari lideri

de Sînziana Stancu    |    12 Ian 2012   •   21:00
Aceşti strâmbi care ne conduc. Persoanele al căror fizic este asimetric au şanse să ajungă mari lideri

Explicatia psihologilor de la Universi­tatea Aston, din Birmingham, este simpla: avand o infatisare 'nefericita' in ceea ce priveste simetria, 'stram­bii' isi dezvolta 'in contrapartida' ap­titudini si abilitati sociale puternice, din dorinta de a se face remarcati, respectati si ascultati de cei din jur, dar si din tendinta de a-si motiva si inspira colaboratorii lor, pe care vor sa-i vada lucrand dupa planurile si instructiunile lor.

Asa s-au nascut din strambi unii dintre cei mai mari conducatori ai lu­mii. De pilda, Winston Churchill, po­liticianul conservator care a ajuns pre­mier britanic (1940-1945 si 1951-1955). Capul sau semana cu al unui bulldog stramb, dar Churchill si-a dez­voltat si alte abilitati si chiar ta­lente artistice. A fost ofiter in Armata Britanica, istoric, scriitor si artist. Avea si un umor aparte, usor incisiv. 'Imi plac porcii. Cainii ne privesc de jos in sus, pisicile de sus in jos. Porcii, de la egal la egal', sunt unele dintre glu­mele sale memorabile. Sau 'Min­ciu­na face pe jumatate inconjurul lu­mii, pana cand adevarul abia reuseste sa-si traga nadragii pe el' sau 'Istoria va fi buna cu mine, pentru ca eu in­ten­tionez sa o scriu'.

Churchill a fost si singurul premier britanic care a pri­mit Premiul Nobel pentru Litera­tu­ra si prima persoana care a primit titlul de Cetatean de Onoare al Sta­te­lor Unite. A fost considerat cel mai mare lider in vremuri de razboi al se­colului si a dus Marea Britanie spre victorie in razboiul cu Hitler.

Puterea dezvaluie caracterul
Un alt 'stramb' marcant a fost Abraham Lincoln. Figura lui era asimetrica, in schimb multi l-au consi­derat ca fiind cel mai mare presedinte al Statelor Unite. A fost cel de-al 16-lea presedinte american si primul presedinte republican. I se mai spu­nea si 'Abe cel cinstit' sau 'Marele Emancipator' si s-a opus sclaviei. El spunea ca 'Dumnezeu, cu siguranta, nu a creat fiinta umana sa traiasca o zi. Nu, nu, omul a fost creat pentru eter­nitate' sau 'Aproape toti oamenii re­zista nenorocirilor. Daca vrei sa testezi cu adevarat caracterul unui om, da-i putere'.

In galeria 'strambilor' intra si amiralul englez Horatio Nelson. Personalitate puternica si un conducator exemplar, Nelson este cunoscut in is­torie in primul rand pentru ca a in­vins flota franco-spaniola, la Trafalgar. Avea un curaj nebun si iubea ris­cul cu orice pret. Era idolul milita­ri­lor Regatului. Sentimentele sale de dra­goste erau la fel de riscante, celebra ramanand legatura sa cu sotia am­basadorului britanic la Neapole, Emma Hamilton. Henric al VII-lea este un alt 'stramb celebru'. El a re­u­sit sa separe Biserica Angliei de Roma.

In zilele noastre, exemplele din is­toria 'strambilor' continua, de pil­da, cu Kim Jong-Il, 'conducatorul iubit' al nord-coreenilor, mort de cu­rand, pentru care populatia indoctri­nata pana la indobitocire a plans zile-n sir si vrea acum sa-l im­bal­sa­me­ze ca pe faraoni. Dar Kim Jong-Il s-a remarcat doar prin tiranie si dictatura. Pe continentul european, un em­ble­­matic lider 'asimetric' este pre­se­dintele francez, Nicolas Sarkozy, mic de statura, dar foarte abil si bataios, el luptand acum pentru inca un mandat la Élysée.

Si pe plaiurile noastre mioritice exista 'strambi' care ne-au condus si mai bine, si mai rau... ramane doar sa-i identificam, pentru ca exemplele pot continua.

×