x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Alertă NASA: Satelitul de peste 6 tone se poate prăbuşi astăzi în zone masiv populate. Este vizat nordul Italiei

Alertă NASA: Satelitul de peste 6 tone se poate prăbuşi astăzi în zone masiv populate. Este vizat nordul Italiei

23 Sep 2011   •   06:05
Alertă NASA: Satelitul de peste 6 tone se poate prăbuşi astăzi în zone masiv populate. Este vizat nordul Italiei

Upper Atmosphere Research Satellite (UARS) este un satelit lung de 10,6 metri, are diametrul de 4,5 metri si cantareste aproape 6,5 tone. A fost pus pe orbita in 1991 de naveta Discovery pentru a analiza schimbarile climatice si scos din functiune dupa ce a ramas fara combustibil, in 2005. In noaptea de vineri spre sambata, satelitul "mort" al NASA ar trebui sa cada pe Pamant.

Vezi AICI ultimele informatii legate de prabusirea pe Terra a satelitului NASA

UPDATE 15:30 - Resturile desprinse din satelitul american care va cadea pe Terra ar putea lovi nordul Italiei. Protectia civila italiana le-a cerut locuitorilor din nordul tarii sa ramana in locuintele lor.

"Pe baza indiciilor si a estimarilor furnizate de Comitetul tehnic stiintific", Protectia civila italiana a anuntat ca "probabilitatea ca unul sau mai multe fragmente desprinse din satelit sa cada pe teritoriul italian a crescut la 1,5%, dupa ce joi seara aceasta probabilitate era de 0,6%", informeaza AFP. Regiunile potential vizate sunt cele din nordul tarii - Piemont, Lombardia, Val d'Aoste, Liguria, Trentino-Tirolul de Sud, Venetia si partea de vest a regiunii Emilia-Romagna, potrivit acestei institutii italiene.

Dupa ce i-au calculat traiectoria probabila, expertii NASA si-au dat seama ca satelitul defunct are mari sanse sa se prabuseasca intr-o zona dens populata. Oamenii de stiinta spun insa ca odata intrat in atmosfera, satelitul se va dezintegra, reducand pericolul unei coliziuni ucigase.

"Sunt cateva piese, probabil 26, care ar putea lovi suprafata planetei. Dar trebuie sa fim constienti ca odata ce se va da alarma, in cazul in care sunt vizate zone populate, ar fi bine ca oamenii sa ramana in casa. Sansele ca acest lucru sa se intample sunt insa mici", a declarat Derek Pitts, astronom la Institutul Franklin, pentru CBS News.

"In mod normal, exista o mica rezerva de combustibil, pastrata pentru faza finala a exploatarii, pentru a controla prabusirea satelitului in atmosfera Pamantului. In acest caz, aproape tot combustibilul a fost consumat. In plus, mai exista o problema. Activitatea solara, care incalzeste atmosfera, joaca un rol foarte important in ceea ce priveste traiectoria satelitului", spune acelasi Derek Pitts.

Expertii spun ca este prea devreme pentru a sti unde anume va pica aparatul de 6,5 tone si ca vor afla exact cu aproximativ doua ore inainte de impact. Ei au reusit, insa, sa afle ca resturile satelitului nu vor cadea in America de Nord, intrucat nu va fi deasupra continentului in acea perioada.

Intre timp, NASA si US Air Force monitorizeaza cu atentie satelitul si orbita sa.

"Cu modelele noastre, incercam sa ne dam seama ce parti ale satelitului – ce materiale – vor interactiona cu atmosfera, care se vor topi si care vor supravietui", a declarat Mark Matney de la NASA.

Cel mai mare dispozitiv spatial care a cazut pe Terra a fost statia spatiala sovietica Salyut 7, ale carei resturi au cazut peste un oras din Argentina in 1991, fara a face insa victime.

In cazul ranirii unor persoane sau producerii unor pagube materiale cauzate de caderea resturilor desprinse din UARS, Statele Unite vor plati compensatii victimelor, in virtutea unei conventii internationale ce a fost incheiata in 1972. Statele Unite ale Americii au semnat aceasta conventie cu alte 79 de tari.





Satelitul "mort" al NASA, filmat in timp ce se indreapta spre Pamant

Un video incredibil surprinde satelitul de sase tone al NASA indreptandu-se spre Terra. In materialul filmat de fotograful Thierry Legault, in nordul Frantei, satelitul Upper Atmosphere Research Satellite (UARS) apare ca o masa compacta de lumina ce vine spre Pamant.

"Satelitul pare ca se rostogoleste, probabil din cauza coliziunii cu ramasitele unui alt satelit. Variatiile de lumina sunt foarte rapizi si vizibile pentru ochiul uman", a declarat Legault pentru Spaceweather.com.

Satelitul de 6,5 tone a functionat timp de 14 ani, timp in care a strans masuratori ale ozonului si ale altor elemente chimice din atmosfera.

×