x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Amoeba care se hrăneşte cu creier uman, naegleria fowleri

Amoeba care se hrăneşte cu creier uman, naegleria fowleri

18 Aug 2011   •   15:32
Amoeba care se hrăneşte cu creier uman, naegleria fowleri

Naegleria fowleri, numele stiintific sub care a fost catalogat un parazit care invadeaza creierul uman, folosindu-l ca mediu de dezvoltare, distrugandu-l si provocand diferite forme de meningita, a fost declarata oficial drept cauza a mortii in cazul mai multor decese din SUA, produse in vara acestui an.

Infestarea se produce in special in zone cu apa calda - lacuri, iazuri, chiar rauri. Parazitului patrunde in organism prin fosele nazale, apoi, se extinde spre cutia craniana prin intermediul nervilor olfactivi, si ajunge la creier provocand meningita. Simptomele infestarii sunt: senzatiile de greata, febra, torticolis si cefalee.

Tipul de infectie este foarte rar, in SUA fiind inregistrate, din 1960 - cand a fost descoperita amoeba, 120 de cazuri, toate producand decesul bolnavului.

Ingrijoratoare este evolutia gradului de incidenta al infestarii, in cursul anului trecut inregistrandu-se patru cazuri, iar in 2011, pana in acest moment, trei.
In aceasta luna, victimele au fost o fata de 16 ani din Florida, care s-a imbolnavit dupa ce a mers la inot, si un baiat de 9 ani din Virginia, care a murit la o saptamana dupa ce s-a intors dintr-o excursie la pescuit.
Cel de-al treilea caz a prezentat o particularitate deosebita, un tanar a decedat dupa ce s-a infectat folosind un recipient pentru curatarea nasului si a sinusurilor cu apa sarata.
In urma anchetei sanitare, autoritatile au descoperit prezenta parazitului in apa de la robinet. Din fericire, analizele ulterioare au dovedit ca amoeba nu este prezenta si in sistemul de alimentare cu apa a orasului.

×
Subiecte în articol: meningită infestare