x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă ANUNŢ FABULOS! Ce au descoperit astronomii americani cu ajutorul telescopului Kepler (VIDEO)

ANUNŢ FABULOS! Ce au descoperit astronomii americani cu ajutorul telescopului Kepler (VIDEO)

07 Ian 2015   •   11:18
ANUNŢ FABULOS! Ce au descoperit astronomii americani cu ajutorul telescopului Kepler (VIDEO)

O echipă de astronomi din SUA a anunţat marţi descoperirea a opt noi planete într-o zonă unde ar putea exista viaţă, printre care se află şi două exoplanete foarte asemănătoare Terrei. Descoperirea ridică la 1.000 numărul planetelor descoperite cu ajutorul telescopului Kepler, pus în funcţiune 2009, se arată într-un comunicat al Centrului de Astrofizică Harvard-Smithsonian (CfA).

Cele opt planete se află în aşa-numită zonă Goldilocks, anunţă agenţia EFE, citată de Agerpres. Printre cele opt planete, cercetătorii au identificat două exoplanete foarte asemănătoare Terrei, Kepler-438b şi Kepler-442b, care gravitează în jurul unor stele roşii pitice, mai mici şi mai reci decât Soarele nostru, notează CfA.

Planeta Kepler-438b face un tur complet al stelei sale la fiecare 35 de zile, are un diametru cu 12 % mai mare decât al Terrei şi are 70 % probabilitate să fie stâncoasă, potrivit calculelor echipei de astronomi. În schimb, planeta Kepler-442b face un tur complet al stelei sale în 112 zile, este cu circa o treime mai mare decât Pământul şi are o probabilitate de 60 % să fie stâncoasă.

Pentru a se afla într-o zonă cu probabilităţi înalte să existe viaţă, o exoplanetă trebuie să primească aproximativ aceeaşi cantitate de lumină solară ca şi Pământul, astfel încât apa să nu se evapore ori să îngheţe, aminteşte CfA.

În acest sens, oamenii de ştiinţă au calculat că în cazul planetei Kepler-442b există o probabilitate de 97 % să se afle într-o zonă în care ar putea exista viaţă, având în vedere că primeşte aproape două treimi de lumină solară, ca şi Terra. La rândul ei, Kepler-438b primeşte în jur de 40 % mai multe radiaţii solare decât Pământul, iar probabilitatea de a se afla într-o zonă în care să existe viaţă este de 70 %.

Pentru aceste calcule, echipa a adoptat 'cele mai ample limite posibile care pot determina în mod plauzibil condiţii adecvate pentru dezvoltarea vieţii', a declarat Guillermo Torres, principalul autor al studiului şi cercetător la CfA, care a prezentat descoperirea în cadrul unei întâlniri la Societatea de Astronomie Americană. Distanţa la care se găsesc aceste două planete va face dificilă cercetarea lor în amănunţime, având în vedere că Kepler-438b se află la 470 ani lumină distanţă de Pământ, iar Kepler-442b la 1.100 de ani lumină.

'Nu ştim cu siguranţă dacă pe vreuna dintre planete ar putea exista cu adevărat viaţă. Tot ceea ce putem spune este că sunt candidate promiţătoare' pentru a putea adăposti viaţă, a subliniat David Kipping, membru al echipei CfA care a luat parte la studiu.

Înainte de această descoperire, cele două planete similare Terrei erau Kepler-186f, la care ajunge 32 % din lumina solară pe care o primeşte planeta noastră, şi Kepler-62f, cu 41 % din căldura primită de Pământ.

×