x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Apă în stare lichidă, descoperită pe Marte

Apă în stare lichidă, descoperită pe Marte

05 Aug 2011   •   06:59
Apă în stare lichidă, descoperită pe Marte

Cercetatorii de la NASA anunta ca au gasit, pentru prima data, dovezi clare ale prezentei apei pe solul martian. Descoperirea se datoreaza unei sonde spatiale americane, aflata de cinci ani pe orbita planetei rosii.

Primele dovezi ale existentei apei pe Marte dateaza de mai bine de zece ani, dar, pana acum, oamenii de stiinta credeau ca ar fi vorba doar de gheata, concentrata la cei doi poli ai planetei. Imaginile trimise recent de sonda americana arata, insa, ceea ce par a fi suvoaie care se scurg pe versantii unui crater in anotimpul cald martian si dispar cand vremea se raceste, scrie antena3.ro.

Cercetatorii cred ca este vorba de apa foarte sarata, care ramane in stare lichida chiar si la temperaturi destul de scazute. Descoperirea i-a incurajat pe cei care cred ca pe Marte au existat, sau exista chiar si in prezent, forme de viata, fie ele si microscopice.

Specialistii precizeaza ca, in actualul stadiu, nu poate fi vorba decat de dovezi indirecte ale existentei apei pe Marte. In asteptarea unor misiuni cu echipaj uman, NASA va lansa, peste cateva luni, spre planeta rosie un vehicul automat de explorare, botezat Curiosity.

×