x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Armata de jos

Armata de jos

de Alexandra Zotta    |    31 Ian 2008   •   00:00

Săptămâna viitoare, ZOOM vă prezintă  DVD-ul Discovery “Secre­tele armatei îngropate”, un documentar ce vorbeşte despre măreţia Chinei antice.

 

Acum 2.200 de ani, China lua naştere din războaie şi era guvernată de tiranie, trădare şi violenţă. În 1974, arheologii s-au întors spre acele vremuri. Atunci a avut loc prima descoperire a unei armate de teracotă, aflată în mormântul împăratului Shi Huangdi, al Dinastiei Qin, care a dat şi numele actual al Chinei. Documentarul dezvăluie misterele chineze din vremuri îndepărtate şi încearcă să aducă puţină lumină în istoria complicată a acestei ţări. Chiar şi după descoperirea numărului impresionant de soldaţi, de peste 1,80 metri, împăraţii Chinei antice au continuat să surprindă lumea arheologică, şi nu numai.

 

EPOCA DE AUR Ching Ti, din Dinastia Han, împărat în era de aur a Chinei, a luat cu el în impozantul mormânt un întreg oraş. Considerată iniţial tot o armată, arheologii au descoperit că de data aceasta presupusa armată era compusă din bărbaţi, femei, eunuci. Se pare că grandoarea nu atinsese apogeul. Chiar dacă figurinele nou descoperite au doar 60 de centimetri, le depăşesc în număr pe cele ale împăratului Shi Huangdi. Ching Ti a recreat întregul oraş pentru a-l lua cu el în mormânt. Bărbaţi, femei, servitori, animale, numărul de exemplare se ridică la jumătate de milion, iar pentru a le dezgropa pe toate, arheologii au nevoie de cel puţin 100 de ani. Spre deosebire de primele figu­rine, acestea erau mult mai elaborate, fiind pictate toate de mână şi îmbrăcate în mătase.

 

OBICEIURI. În încercarea de a descifra motivele pentru care marii împăraţi ai Chinei doreau să fie înmormântaţi alături de imensele armate din teracotă, se trec în revistă principalele obiceiuri de înmormântare din China zilelor noastre. O poveste ce reuşeşte să deconecteze privitorul de lumea cotidiană şi îl poartă în vremuri îndepărtate, cu obiceiuri uimitoare, ce nu îngăduie uitarea. “Secretele armatei îngropate”, un documentar Discovery ce încearcă să povestească sute de ani din istoria Chinei.

×
Subiecte în articol: Discovery