x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Asteriodul Apophis va trece pe lângă Terra peste numai DOUĂ zile

Asteriodul Apophis va trece pe lângă Terra peste numai DOUĂ zile

07 Ian 2013   •   20:56
Asteriodul Apophis va trece pe lângă Terra peste numai DOUĂ zile

Asteroidul Apophis a intrat in atentia astronomilor in decembrie 2004, atucci cand, de altfel, a fost descoperit. Este unul din cele mai periculoase obiecte spatiale si ar putea lovi Terra peste cativa ani.

 
In urma cu noua ani, astronomii au calculat traiectoria probabila a lui Apophis, care are un diametru de 390 de metri. The Guardian scrie ca potrivit datelor calculate atunci, sansele ca asteroidul sa loveasca Terra in anul 2029 erau de 1 la 300, adica foarte mari, din punctul de vedere ale astronomilor.
 
NASA a publicat imediat un comunicat de presa, cerand specialistilor din intreaga lume sa monitorizeze atent traiectoria asteroidului. Toata lumea a intrat in alerta, mai ales ca noile calcule aratau ca probabilitatea de impact crescuse: roca spatiala avea sa loveasca Pamantul vineri, 13 aprilie 2029, sansele fiind de 1 la 45.
 
Din fericire insa, cateva zile mai tarziu, expertii au revenit: nu exista risc de impact in 2029, ci sapte ani mai tarziu, insa nu este cazul sa ne ingrijoram, pericolul fiind foarte mic.
 
Calculele traiectoriei sale vor fi refacute constant, iar una din cele mai bune ocazii se va ivi miercuri, 9 ianuarie, cand Apophis va trece pe langa Pamant, mai exact, la o distanta de 14,5 milioane de kilometri. De-abia pe 13 aprilie 2029, Apophis va putea fi vazut cu ochiul liber de pe Pamant, atunci cand va trece la numai 30.000 de kilometri de planeta noastra.
 
Astronomii rusi vor chiar sa trimita o sonda spatiala pe asteroid, pentru ca datele obtinute sa fie cat mai exacte, ambitioasa incercare fiind programata pentru anul 2020.

×
Subiecte în articol: astronomi asteroid apophis terra