x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Astronautele Christina Koch şi Jessica Meir au efectuat prima ieşire în spaţiu exclusiv feminină

Astronautele Christina Koch şi Jessica Meir au efectuat prima ieşire în spaţiu exclusiv feminină

18 Oct 2019   •   21:50
Astronautele Christina Koch şi Jessica Meir au efectuat prima ieşire în spaţiu exclusiv feminină

Astronautele americane Christina Koch şi Jessica Meir au efectuat împreună vineri o ieşire în spaţiu de la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS) pentru a realiza o lucrare de reparaţii, marcând prima ieşire în spaţiu exclusiv feminină în cei 60 de ani de istorie spaţială ai NASA, informează AFP.

O primă tentativă de ieşire în spaţiu exclusiv feminină, avându-le drept protagoniste pe astronautele Christina Koch şi Anne McClain, fusese programată pentru luna martie, dar NASA a fost nevoită să anuleze misiunea cu patru zile înainte, din lipsa unor costume spaţiale de mărime corespunzătoare.

Ieşirea de vineri a început oficial la ora 11:38 GMT, este programată să dureze cinci ore şi jumătate şi are ca scop înlocuirea unui sistem de încărcare a bateriilor electrice care se află în pană din weekendul trecut.

Christina Koch, o astronaută mai experimentată, a ieşit prima în spaţiu, plutind lent în combinezonul său alb, ataşat prin intermediul unui cablu de ISS, care se deplasează cu o viteză de 8 kilometri pe secundă în jurul Terrei, la o înălţime de 415 de kilometri deasupra oceanelor.

„Înaintez...”, a spus apoi Jessica Meir, care a sosit în luna septembrie la bordul ISS, înainte să iasă la rândul ei din sas. În interiorul capsulei au mai rămas un american, doi ruşi şi un italian.

Înarmată cu o cheie franceză şi cu o şurubelniţă electrică, Christina Koch a andocat la braţul robotic al ISS, pilotat de italianul Luca Parmitano, pentru a căuta unitatea de reîncărcare depozitată într-o altă parte a staţiei spaţiale.

„Stephanie, trebuie să întreb, ce anume survolăm în acest moment?", a întrebat Christina Koch, în vârstă de 40 de ani, aflată la cea de-a patra ieşire în spaţiu, centrul de control de la Houston, unde responsabilă de comunicarea cu cele două protagoniste ale misiunii de vineri a fost o altă femeie, fosta astronaută Stephanie Wilson.

„Christina, Jessica, deasupra Orientului Mijlociu”, a răspuns Stephanie Wilson. Mai exact, sudul Riadului, capitala Arabiei Saudite. ISS realizează o călătorie completă în jurul Pământului în 90 de minute.

De la plasarea ISS pe orbită în 1998, au avut loc 220 de ieşiri în spaţiu ai căror protagonişti au fost astronauţi de toate naţionalităţile, cei mai mulţi americani. Doar 13 americani şi un rus „au păşit” în vid. Jessica Meir a devenit cea de-a 15-a.

Explorările spaţiale au fost timp îndelungat rezervate bărbaţilor. Primii astronauţi în cadrul NASA au fost piloţi militari bărbaţi. Prima femeie în spaţiu a fost cosmonauta rusă Valentina Tereşkova, în 1963, iar prima astronaută americană, Sally Ride, 1983.

Echipamentele spaţiale, printre care şi combinezoanele, au fost în mod tradiţional concepute şi testate pentru bărbaţi în ideea că ieşirile în spaţiu sunt foarte solicitante din punct de vedere fizic, iar bărbaţii erau consideraţi mai adaptaţi; fiind mai înalţi şi având braţele mai lungi, spre exemplu, puteau ajunge mai uşor la mânere, fisuri şi alte unghere, scrie AFP.

„Am adăugat de asemenea femei ca parte din echipaje, întrucât capacităţile lor cognitive aduc competenţe diferite”, a declarat vineri presei Ken Bowersox, directorul de programe pentru misiunile cu echipaj uman din cadrul NASA. „Folosindu-şi capacităţile cognitive, pot depăşi numeroase provocări fizice”, a mai spus acesta.

Anularea misiunii din luna martie a provocat un val de critici, Hillary Clinton a scris la acea vreme imperativ pe Twitter: „Confecţionaţi un alt costum”.

Administratorul NASA, Jim Bridenstine, a salutat şi el evenimentul de vineri. „Ne dorim ca spaţiul să fie accesibil tuturor, iar ziua de astăzi marchează o nouă etapă în această evoluţie”, a declarat el.

După comentariul adjunctului său, Bridenstine a ţinut să precizeze că anumite caracteristici fizice ale femeilor, precum o tensiune intracraniană mai redusă, le fac mai rezistente la mediul de microgravitaţie pe perioade mai îndelungate.

În scopul studierii efectului imponderabilităţii prelungite asupra corpului femeilor, Christina Koch va petrece o perioadă continuă de aproape un an la bordul ISS, până în luna februarie.

Următoarea promoţie de astronauţi ai NASA, selectaţi în 2013, este alcătuită jumătate din femei.

„Am o fată de 11 ani, vreau să aibă aceleaşi oportunităţi pe care le-am avut şi eu când eram tânăr”, a mai spus Jim Bridenstine. „Vrem ca astronauţii de mâine să reprezinte America în integralitatea sa”, a adăugat el.

Dar cei doi astronauţi care urmează să fie aleşi pentru misiunea „Artemis 3” ce marchează revenirea pe Lună prevăzută pentru 2024? „Ar putea fi foarte bine să fie vorba despre două femei. Nu există un motiv pentru ca acest lucru să nu fie posibil”, a menţionat Bridenstine, potrivit AFP.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: iesire in spatiu iss