x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Astronom român: Asteroidul 2012 DA14 va trece foarte aproape de zona sateliţilor artificiali, ar putea afecta comunicaţiile

Astronom român: Asteroidul 2012 DA14 va trece foarte aproape de zona sateliţilor artificiali, ar putea afecta comunicaţiile

15 Feb 2013   •   11:56
Astronom român: Asteroidul 2012 DA14 va trece foarte aproape de zona sateliţilor artificiali, ar putea afecta comunicaţiile
Sursa foto: blogenciclopedic1.blogspot.ro

Asteroidul 2012 DA14 ar putea afecta comunicaţiile având în vedere că va trece foarte aproape de zona în care sunt amplasaţi sateliţii artificiali ai Pământului, a declarat, astăzi, Magda Stavinschi, cercetător la Institutul Astronomic al Academiei Române.

"Din punct de vedere strict matematic asteroidul trece foarte aproape de Pământ, la o distanţă de aproximativ 27.000 de kilometri. Trecând prin zona sateliţilor artificiali ar putea să perturbe comunicaţiile, dar acesta va fi singurul inconvenient care ar putea apărea. Astfel de inconveniente apar deseori şi în cazul aurorelor boreale sau în cazul erupţiilor solare mai puternice", a explicat Magda Stavinschi, potrivit Agerpres.

În opinia acesteia, trecerea asteroidului nu va fi "spectaculoasă", el neputând fi observat cu ochiul liber.

"Asteroidul care va trece prin apropierea Pământului nu va fi nici măcar spectaculos pentru că nu va putea fi observat cu ochiul liber, ci doar cu mici telescoape sau binocluri ceva mai puternice, dar doar de către cei care cunosc destul de exact traiectoria lui. Pur şi simplu este unul dintre corpurile care se apropie cel mai mult în ultima vreme de Pământ şi din punctul acesta de vedere este foarte interesant, dar doar pentru specialişti", a spus Magda Stavinschi.

Referindu-se la meteoritul care a explodat în atmosferă deasupra regiunii centrale a Rusiei, în Urali, cercetătoarea a arătat că obiectul a fost "extrem de mic" şi ar fi putut crea probleme mai mari doar dacă ar fi ajuns să lovească Pământul.

"Meteoritul care se pare că a căzut în Urali a avut, prin fluxul pe care l-a creat, nişte efecte mai spectaculoase. Acesta a fost ceva extrem de mic la nivel astrologic şi prin frecarea din atmosferă a luat foc şi a explodat. Atmosfera a jucat în cazul acesta un rol de frână, de ecran de protecţie, pentru Pământ", a afirmat Stavinschi.

Potrivit acesteia, corpul care a explodat deasupra regiunii centrale a Rusiei nu a avut nicio legătură cu asteroidul 2012 DA14. Ea a mai spus că, după trecerea asteroidului, nu va urma nicio altă "ploaie de stele".


×