x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Atenţie ce respiraţi!

Atenţie ce respiraţi!

de Anca Preda    |    02 Aug 2008   •   00:00

Autorităţile de la Beijing anunţaseră la 20 iulie că circulaţia pe străzile capitalei chineze va fi restricţionată pentru reducerea poluării. Dar fumul şi ceaţa au ­continuat să persiste, potrivit unor jurnalişti britanici.

Autorităţile chineze au anunţat la începutul acestei săptămîni că aerul la Beijing este mult mai curat şi mai uşor respirabil decît în alte dăţi.


LAUDA DE SINE...
“Calitatea aerului a cunoscut o ameliorare netă înaintea Jocurilor Olimpice, ca urmare a diferitelor măsuri aplicate de la începutul lunii iulie. De la 1 iulie nivelul de poluare cauzat de trafic a scăzut cu 15%-20%”, a declarat Du Shaozhong, adjunctul şefului Biroului pentru Mediu din Beijing. El a recunoscut însă că vîntul şi ploaia care au lovit capitala la începutul acestei săptămîni abia dacă au reuşit să alunge smogul de deasupra oraşului. Pîcla în care a fost învăluită metropola a dat mare bătaie de cap experţilor, autorităţilor şi organizatorilor Jocurilor Olimpice. Du Shaozhong anunţase la sfîrşitul săptămînii trecute că noile condiţii meteorologice ar putea forţa mîinile autorităţilor pentru adoptarea unor măsuri suplimentare care să limiteze poluarea. Potrivit cotidienelor chineze, exista chiar posibilitatea ca 90% dintre automobile să fie retrase din circulaţie, într-un ultim efort de a înlătura ceaţa densă şi vîntul.

“Vara la Beijing este foarte ploioasă şi în multe zile soarele este acoperit de nori. Acest lucru nu are nimic de-a face cu poluarea, este un fenomen natural normal. Eu trăiesc la Beijing de 50 de ani. Îmi amintesc că şi atunci cînd eram tînăr vremea în timpul verii era la fel ca acum, ba chiar ploua şi mai mult”, insistă Du. Deşi autorităţile de la Beijing spun că au făcut tot posibilul ca poluarea să fie diminuată şi chiar sînt convinse că aerul acum este mult mai curat la Beijing, preşe­dintele Comitetului olimpic australian, John Coates, a declarat recent că nu a observat schimbări faţă de ultima sa vizită în oraş, în martie anul acesta. “Sperăm că vor fi mai multe soluţii puse în practică şi că vor apărea şi progresele”, a declarat Coates. Pe de altă parte, organizaţia pentru protecţia mediului Greenpeace a anunţat că nivelul mediu de parti­cule din aer, una dintre principalele surse de poluare, rămîne de două ori mai ridicat decît nor­ma recomandată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).


CALITATE ÎNDOIEL­NICĂ. În ciuda măsurilor luate pînă acum – circulaţia alternativă şi închiderea temporară a sute de uzine şi şantiere – “faţa” Beijingului pare neschimbată, notează presa britanică. “Faţa” oraşului nu s-a schimbat nici după introducerea, anul trecut, a electromobilelor, autovehicule care nu numai că economisesc energia, dar sînt nepoluante, silenţioase şi accesibile (La Beijing circulă deja 30 de astfel de autobuze electrice, care funcţionează pe bază de acumulatori cu plumb cu acid sau cu acumulatori cu ioni de litiu). “Calitatea aerului nu a atins standardele naţionale după punerea în practică a acestor măsuri”, scrie The Guardian în ediţia sa electronică. Un aer greu respirabil ar putea bloca desfăşu­ra­rea unor competiţii, ca marato­nul, triatlonul şi înotul în bazin neacoperit. Sportivii ar trebui să-şi pună nişte întrebări, sugerea­ză The Guardian, afirmînd că participanţii la competiţii vor respira 150 de litri de aer pe minut. Po­trivit publicaţiei online China Daily, citată de The Guardian, după cîteva zile de cer senin, aer umed şi nici urmă de adiere, smogul şi-a făcut încet apariţia la Beijing, iar cantitatea de particule din aer s-a dublat în ultimele cîteva zile. Săptămîna aceasta era aşteptată ploaia, care va dura pînă miercurea viitoare. Dar, dacă ploaia va continua să cadă, ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice ar putea fi compromisă.

 

Incendii în California

Un incendiu de porpoţii izbucnit în Parcul Naţional Yosemite din statul american California a dat mare bătaie de cap pompieri­lor, transmite Agenţia Reu­ters, preluată de Media­fax. Cel puţin 2.500 de pompieri s-au luptat cu flăcările vio­len­te din zona parcului, în­cer­cînd să îm­piedice răs­pîndirea in­cen­diului, care a distrus la înce­pu­tul săp­­tămînii apro­xi­­mativ 10.000 de hec­ta­re de teren. Focul – nu­mit de autorităţi “Te­le­graph Fire” – “s-a disipat” marţi, îndrep­tîn­du-se în­spre Coulterville şi Mariposa, oraşe care se află pe itinera­riul că­tre Yosemite. Pompierii au intervenit în condiţii extrem de difici­le, cu rafale de vînt puter­nice, la o temperatură de 32şC.

 

Deşeuri la ruşi

Deşeurile de la reactorul de cercetare de la Măgurele vor fi depozitate, începînd cu 2009, în Rusia, contra sumei de 3 milioane şi jumătate de dolari, informează BBC Romania. Reactorul a fost oprit definitiv în 2002, după aproape 40 de ani de funcţiune. În 2003, combustibilul neutilizat a fost returnat Rusiei, însă cel folosit a rămas în România. Trimiterea acestui combustibil ars înapoi unde a fost produs micşorează riscul de proliferare.

 

Inundaţii în New Mexico

Inundaţiile au făcut ravagii şi în statul american New Mexico, unde sute de persoane au fost forţate să-şi părăsească locuinţele la începutul acestei săptămîni. Inundaţiile, provocate de uraganul Dolly, au distrus 12 poduri în regiune, potrivit Agenţiei Reuters, citată de Mediafax. Aproximativ 60 de case au fost ­inundate, potrivit unor responsabili din cadrul biroului guvernatorului Bill Richardson. Rîul Ruidoso a crescut în urma uraganului de la media de 1,2 metri la 3,6 metri. Darlene Hart, de la Institutul american de Supraveghere Geologică, susţine că nu a mai văzut aşa ceva în regiune în ultimii 40 de ani.

 

Tone de animale traficate ilegal

Poliţia vietnameză a găsit aproximativ două tone de şerpi vii şi 770 de kilograme de broaşte ţestoase care urmau să intre ilegal în China. Potrivit oficialilor de la Hanoi, citaţi de publicaţia Earth Time, animalele sălbatice proveneau din Laos şi urmau să fie transportate în diverse regiuni ale Chinei, pentru a ajunge, în final, pe mesele unor mari restaurante. Broaştele ţestoase provin din şase specii diferite şi alături de şerpi sînt considerate specii pe cale de dispariţie. Traficul ilegal cu animale spre China a prins amploare, spun autorităţile vietnameze. În 2007, responsabilii de la Hanoi au reuşit să captureze 7.700 de animale (dintre care 1.000 proveneau din specii extrem de rare), care urmau să ajungă pe platourile restaurantelor chinezeşti.

×
Subiecte în articol: beijing eco