x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Atlantis s-a conectat pentru ultima dată la Staţia Spaţială Internaţională

Atlantis s-a conectat pentru ultima dată la Staţia Spaţială Internaţională

11 Iul 2011   •   08:03
Atlantis s-a conectat pentru ultima dată la Staţia Spaţială Internaţională

Naveta americana Atlantis, aflata la ultima ei misiune in spatiu, s-a conectat la Statia Spatiala Internationala, pe care a aprovizionat-o cu combustibil si alimente necesare timp de aproximativ un an astronautilor de la bordul statiei, informeaza AFP.

Conectarea navetei Atlantis la ISS a avut loc duminica, la ora 15.07 GMT, a anuntat Centrul de control din Houston, dupa o manevra finala executata de comandantul de bord Chris Ferguson la viteza de 3 centimetri pe secunda, in timp ce cele doua vehicule spatiale se deplasau pe orbita cu o viteza de 28.000 de kilometri/ ora. Conectarea a avut loc la altitudinea de 350 de kilometri deasupra Noii Zeelande, exact la ora prevazuta.

Potrivit unei traditii imprumutate din marina americana, un clopot a batut de cateva ori la bordul ISS, pentru a saluta sosirea navetei americane si a celor patru membri ai echipajului - trei barbati si o femeie.

Deschiderea usilor de comunicare dintre cele doua vehicule spatiale a avut loc la doua ore dupa conectare, pentru ca presiunea sa se echilibreze si astronautii sa verifice etanseitatea.

Atlantis, lansata vineri din Florida pentru ultimul ei zbor in spatiu, sub privirile emotionate a cel putin 750.000 de spectatori, a sosit in apropierea ISS cu o ora inainte de conectare, pozitionandu-se la circa 200 de metri direct sub statie, informeaza Mediafax.

Comandantul Chris Ferguson a efectuat apoi o pirueta de circa noua minute, pentru a expune burta navetei - acoperita de scuturi termice - pentru ca trei dintre cei sase astronauti de la bordul ISS sa poata sa o fotografieze.

Atlantis, care efectueaza o misiune de 12 zile, dintre care opt vor fi petrecute in contact cu ISS, a livrat la bordul statiei aproape patru tone de alimente, echipamente si piese de schimb, dar si cateva experimente stiintifice pentru modulul presurizat Raffaelo.

×