x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Au fost găsite două cuie folosite la crucificarea lui Iisus Hristos

Au fost găsite două cuie folosite la crucificarea lui Iisus Hristos

12 Apr 2011   •   16:49
Au fost găsite două cuie folosite la crucificarea lui Iisus Hristos

160838-rastignire.jpgDescoperirea a fost făcută într-un mormânt vechi de 2000 de ani şi este prezentat într-un film, Cuiele Crucii, realizat de Simcha Jacobovici, care a avut nevoie de o documentare profundă în ultimii trei ani.

 

Potrivit cotidianului Daily Telegraph, filmul cuprinde aserţiunile lui Jacobovici, unele bazate pe date empirice, altele necesitând multă imaginaţie şi credinţă. Jacobovici consideră descoperirea făcută drept una istorică, însă cei mai mulţi specialişti o consideră mai degrabă o exagerare mascată în spatele unei dorinţe de publicitate ce nu-şi are sensul într-un astfel de caz.

 

Mai multe relicve, printre care şi cuie care s-a presupus că au fost folosite la crucificarea Mântuitorului, au fost găsite de-a lungul timpului, însă majoritatea s-au dovedit a fi falsuri grosolane. Jacobovici, care într-un film anterior a stârnit alte controverse, după ce a susţinut că a descoperit mormântul pierdut al lui Iisus Hristos, spune că această descoperire diferă, din cauza contextului istoric şi arheologic.

 

Filmul începe cu o reexaminare a unui vechi mormânt din Ierusalim, descoperit în 1990, considerat la momentul respectiv drept locul în care a fost înmormântat Caiafa, cel care a condus procesul lui Iisus Hristos şi care l-a predat romanilor. Mormântul respectiv, împreună cu câteva osuare, au fost resigilate ulterior.

 

Într-unul dintre osuare au fost descoperite şi două cuie, care au dispărut, misterios, la puţin timp după aceea. Jacobovici a dat, ulterior, de urma lor într-un laborator din Tel Aviv, oferind varianta proprie referitor la folosirea acestor două cuie în cea mai celebră răstignire din istorie.

 

“Dacă priveşti întreaga poveste, istoric, textual, arheologic, aceasta te duce la o singură concluzie: cuiele au fost folosite la răstignirea lui Iisus Hristos”, mai spune Jacobovici, care este contrazis de reprezentanţii Autorităţii pentru Antichităţi din Israel, care au declarat că nu s-a demonstrat niciodată, dincolo de orice dubiu, că în acel mormânt ar fi fost îngropat Caiafa.

 

“Nu punem la îndoială talentul regizoral al domnului Jacobovici, nici faptul că acesta a realizat un film interesant, însă interpretările prezentate nu au ca bază cercetări sau descoperiri arheologice recunoscute”, au mai declarat oficialii israelieni.

×
Subiecte în articol: iisus hristos crucificare