x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Avertisment de poluare

Avertisment de poluare

09 Aug 2008   •   00:00

Autorităţile corsicane au anunţat, la începutul acestei săptămîni, că rezervaţia naturală Scandola, din Corsica, înscrisă în patrimoniul UNESCO, se află în pericol de poluare din cauza unui incident din Marea Mediterană. "Am remarcat pete de gudron. Este vorba despre o degajare sălbatică datînd de şapte-zece zile, care s-a deplasat spre coastele occidentale. Se pot vedea pete de combustibili pe o suprafaţă de şase-şapte kilo­me­tri, dar şi pete de gudron", a declarat Jean-Marie Dominici, agent al parcului regional din Corsica, responsabil pentru rezervaţia Scandola. Potrivit prefecturii maritime, citată de Mediafax, este vorba despre o poluare cu apa care a servit la curăţarea calei unei nave aflate probabil în zona rezervaţiei din Golful Galeria, la nord-vest de Corsica, notează AFP. Această apă – spun specialiştii – "poate conţine hidrocarburi, uleiuri şi grăsimi". Un avion al Marinei naţionale survola zona luni di­mineaţă, pentru a verifica dacă mai sînt vizibile şi alte pete, care ar putea polua rezervaţia creată în 1975 şi înscrisă în 1983 în patrimoniul mondial al UNESCO. În fiecare an, Centrul regional operaţional de su­pra­veghere şi salvare din Marea Mediterană înregistrează, în apropiere de coasta franceză, peste 200 de cazuri de poluare provocată de substanţe nocive sau hidrocarburi.


CARDUL DE LUMINĂ
Americanii se tem de hotelierii eu­ro­peni, care au introdus un sistem efi­ci­ent din punct de vedere al econo­mi­sirii energiei electrice. Potrivit ziarului New York Times, hotelierii americani se gîndesc serios să înlocuiască sistemul clasic de iluminat cu un simplu card... În Europa, cardul de acces în camerele de hotel este folosit şi pentru a porni lumina în încăpere. Odată intrat în cameră, clientul unui hotel introduce cardul într-un dispozitiv de unde este aprinsă automat lumina. La plecare, clientul scoate cardul din dispozitiv şi lumina se stinge automat. Un responsabil al unui lanţ hotelier din SUA recunoaşte că oamenii ignoră faptul că nerespectarea unor reguli de bun simţ poate dăuna mediului înconjurător.

MĂSURI ECOLOGICE LA BUDAPESTA
Ministrul ungar al Mediului, Imre Szabo, le-a cerut subalternilor săi, în cursul acestei săptămîni, să schimbe maşinile instituţiei cu unele ecologice. Potrivit agenţiei MTI, ministerul va plăti cu 18% mai puţini bani pentru combustibilul de care au nevoie automobilele "verzi" şi va economisi o cantitate considerabilă de emisii de dioxid de carbon. Potrivit ministrului Mediului, banii obţinuţi din vînzarea creditelor emisiilor de CO2 vor fi folosiţi pentru a încuraja industria să investească bani în eficienţa energetică. Imre Szabo a promis totodată că, în numai opt ani, numărul de sticle de plastic aflate pe rafturile magazinelor se va diminua cu 50%, în locul lor urmînd să apară ambalaje din materiale reciclabile.


PLAJE MURDARE ÎN MAREA BRITANIE
Apele reziduale au invadat plajele britanice şi albiile rîurilor, scrie presa de pe Tamisa. Organizaţiile pentru protecţia mediului trag semnalul de alarmă cu privire la cele aproximativ 3.500 de conducte prin care se deversează, pe coastele Regatului Unit şi în cele aproximativ 80 de rîuri, apele reziduale provenite din industrie. Deşi au fost investite zece miliarde de lire sterline pentru un program de curăţire a zonelor poluate, aproximativ o plajă din patru nu atinge standardele impuse de Uniunea Europeană.

34 DE CRITERII PENTRU RECICLARE

Într-un sat din Japonia, oamenii îşi reciclează deşeurile după 34 de crite­rii. Potrivit unor legi intrate în vigoare în anul 2000, japonezii nu mai au voie să-şi ardă gunoaiele. Motiv pen­tru care un ONG din satul Kami­katsu a realizat un proiect prin care oamenii separă recipientele din sticlă de capa­ce şi le sortează pe culori; sticlele din plastic în care s-au aflat so­suri sau ulei sunt depozitate separat de PET-urile care au conţinut apă sau ceai. Toate sticlele şi ambalajele de plastic sunt spălate, ziarele şi revistele sunt aranjate frumos în pachete. Ce nu se poate refolosi e trimis la un centru de reciclare, iar hainele, vasele şi ornamen­te­le în bună condiţie sunt vîndute maga­zinului Kuru Kuru spre recomercializare.

PRIMATE ÎN PERICOL
Aproximativ jumătate din prima­tele lumii se află pe cale de dispariţie, se arată într-un raport dat publicităţii la Edinburgh, în Marea Britanie. Potri­vit experţilor, dintre cele 634 de specii de primate, 303 specii ar putea dis­părea în sălbăticie. Distrugerile habita­telor animalelor de către mîna omului reprezintă singurul factor care periclitează viaţa primatelor. Cu toate acestea, animalele pier şi din cauza vînătorii legale sau ilegale, mai ales că în unele regiuni ale lumii piaţa delicateselor este foarte dezvoltată.

×
Subiecte în articol: eco