x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Babilonul

Babilonul

de Alexandra Zotta    |    22 Noi 2008   •   00:00

"Poarta zeilor" din vechea Mesopotamie ar putea fi restaurată. Deşi ocupată de baze militare, regiunea care odinioară purta numele de Babilon are încă şanse să revină la viaţă cu ajutorul ONU.



Deşi războiul a distrus mare parte din Irakul şi aşa copleşit de dictatura lui Saddam Hussein, comunitatea internaţională nu a rămas imparţială la masacrarea istoriei din această parte a lumii, unde se spune că existau odinioară Grădinile Suspendate, Copacul Vieţii şi Turnul Babel.
Londra găzduieşte zilele acestea o expoziţie impresionantă, intitulată "Babilon: mit şi realitate". La British Museum au fost aduse exponate din timpul domniei lui Nabucodonosor asupra Babilonului (605-562 î.Hr.), perioadă în care, prin construirea Grădinilor Suspendate ale Semiramidei, Babilonul avea să devină una dintre cele zece minuni ale lumii antice. Metropola a fost capitala imperiului lui Hammurabi, aproximativ în secolul al XVIII-lea î.Hr., şi a cunoscut două perioade importante de dezvoltare. Babilonul a fost cel mai mare oraş din lume între anii 1770 şi 1670 î.Hr. şi între anii 612-320 î.Hr.
În 689 î.Hr., după ce revoltele repetate au dus la devastarea întregului oraş, Sennacherib, regele asirian de atunci al Babilonului, a distrus  toate zidurile, templele şi palatele şi a aruncat rămăşiţele în mare. La scurt timp a început reconstrucţia oraşului, însă a doua înflorire a început abia în 626, o dată cu instalarea Imperiului Neobabilonian Caldeean. Vremea a trecut, omul a lăsat amprente adânci în aceste locuri. Putem vorbi despre oraşul denumit pe bună dreptate "Poarta zeilor", clădit din cărămidă în câmpia Eufratului, departe de minele de piatră, ca fiind una dintre cele mai importante surse de astronomi, matematicieni, astrologi şi inventatori ai timpurilor de mult apuse. Acum, pentru prima dată, Organizaţia Naţiunilor Unite a anunţat că se va ocupa de elaborarea unui raport despre pagubele produse în zona care astăzi poartă numele de Al Hillah şi despre o eventuală reconstrucţie a vechiului şi încântătorului Babilon de odinioară. La începutul anului viitor urmează să apară un raport al UNESCO ce se va axa în principal, conform cererii autorităţilor irakiene, pe distrugerile provocate în timpul războiului şi după de Armata SUA (în perioada aprilie-septembrie 2003) şi de forţele poloneze detaşate în sudul Irakului până în 2004.

×
Subiecte în articol: special