x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Braţele încrucişate reduc durerea.

Braţele încrucişate reduc durerea.

de Radu Popa    |    09 Iun 2011   •   21:00
Braţele încrucişate reduc durerea.

Potrivit unui recent studiu al specialistilor britanici, incrucisarea bra­te­lor la mijlocul corpului 'in­duce in eroare' creierul si aju­ta la scaderea intensi­tatii durerii.

Harti specifice. Cercetatorii de la University College London sunt de parere ca principalul motiv al producerii feno­menului mentionat il constituie schimbul de informatii contradictorii intre doua regiuni ale scoartei cerebrale: una care pri­meste date din interio­rul organismului, iar cealalta, care receptioneaza semnale provenite din me­diul exterior. Potrivit cerceta­to­rului Giandomenico Iannetti, de la Sectia de Psihologie, Farmacologie si Neurologie a institutiei mentionate, in viata de zi cu zi, oamenii obisnuiesc sa atinga cu mana stanga obiectele aflate in partea lor stanga, si cu mana dreap­ta, pe cele aflate in dreapta. Fenomenul ilustreaza faptul ca aria ce­re­bra­la care cuprinde 'har­ta' partii drepte a corpului si aria care cuprinde 'har­ta' obiectelor din par­tea dreapta a subiectului sunt activate simultan, procesul fiind identic si pentru partea stanga. In am­bele cazuri, stimulii durerosi pot produce persoanei o senzatie puternica. In cazul in care un om tine bratele incru­ci­sate, zonele cerebrale respective nu mai sunt ac­ti­vate simultan, iar o posibila senzatie de durere scade simtitor in intensitate.

Tehnologii ultramoderne. Specialistii au folosit, in cadrul studiului, un laser cu ajutorul caruia au produs senzatii dure­roa­se asemanatoare unei 'intepaturi de ac' virtuale, cu o durata de 4 mi­li­se­cun­de, pe mainile celor opt persoane care au participat la elaborarea stu­diu­lui. Ulterior, subiec­tii au fost rugati sa repete ex­pe­­ri­­mentul, dar sa tina bra­­­tele incrucisate. Parti­ci­pan­tii au clasificat percep­tiile lor in functie de in­­ten­si­tatea durerii, si­mul­tan fiind inregistrate, cu ajuto­rul electroencefa­lografului, si reactiile elec­tri­ce cerebrale. Atat indicatiile participantilor, cat si rezulatele obtinute cu aparatura de specialitate au indicat faptul ca dure­rea sla­bea in intensitate cand su­biectii isi tineau bra­tele incrucisate. Rezultatele studiului l-au deter­mi­nat pe Iannetti sa concluzio­neze ca in cazul in care un om resimte o sen­za­tie de durere acuta, aces­ta ar trebui nu doar sa maseze instinctiv locul res­pectiv, ci sa isi in­cu­ci­se­ze bratele. Cer­ce­ta­torii spe­ra ca des­coperirea lor va permite producerea unor noi me­di­camente si efec­tuarea unor noi trata­men­te pentru combaterea durerii, ba­zate pe felul in care sunt reflectate si coor­donate diferite parti ale cor­pului la nivel cerebral.

×
Subiecte în articol: stiinta