x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Călătoria armoniei la JO 2008

Călătoria armoniei la JO 2008

de Alexandra Zotta    |    02 Aug 2008   •   00:00

Flacăra Olimpică se pre­găteşte să ajungă la Bei­jing, unde la 8 august se dă startul Jocurilor Olimpice.

Flacăra Olimpică se pre­găteşte să ajungă la Bei­jing, unde la 8 august se dă startul Jocurilor Olimpice. Torţa a trecut deja prin zeci de ţări în ceea ce a purtat numele de “Călătoria Armoniei”.


În zilele noastre, torţa olimpică este aprinsă cu cîteva luni înaintea ceremoniei de des­chi­dere a Jocurilor Olimpice în Olim­pia, Grecia, pe locul fostului templu al Herei, soţia lui Zeus. Torţa este simbolul legendei conform că­reia Prometeu a furat focul de la Zeus pentru a-l da pămîntenilor. Competiţia sportivă era un eveniment închinat lui Zeus, iar pe perioada desfăşurării ei erau aprinse focuri adiţionale în templele sale.

În timpul ritualului de astăzi, 11 femei îmbrăcate în preotese participă la ceremonia de aprindere a torţei, direct de la razele solare, cu ajutorul unei oglinzi parabolice, apoi, timp de cîteva luni, flacăra circulă ne­stingherit prin toată lumea.


UN SIMBOL AL PĂCII. Ştafeta Flăcării Olimpice are şi ea o istorie aparte. A fost introdusă în timpul Olimpiadei de vară de la Ber­lin şi făcea parte din propaganda nazistă. Adolf Hitler a văzut în legătura cu jocurile antice modalita­tea perfectă de a-şi arăta credinţa că grecii antici erau predecesorii rasei ariene din Reich-ul german modern. Asemeni olimpiadelor an­tice, şi Flacăra Olimpică este considerată astăzi un simbol al păcii între continente. Prima Ştafetă mondială a torţei a avut loc în 2004, înainte de Jocurile Olimpice de la Atena. Călătoria flăcării a durat în acel an 78 de zile, a străbătut mai bine de 78.000 de kilometri şi a fost purtată de 11.300 de oameni. Tot 2004 este anul în care torţa simbolică a ajuns pentru prima dată în Africa şi în America de Sud. Ştafeta se încheie în prima zi a Jocurilor, la ceremonia de deschidere desfăşurată pe stadionul principal din oraşul unde are loc marele eveniment. Numele ultimului purtător al torţei este păstrat secret pînă în ultimul moment şi, de obicei, aparţine unui sportiv celebru din ţara-gazdă.

Anul acesta, cînd vor avea loc Jocurile Olimpice de vară de la Beijing, ştafeta torţei este numită “Călătoria Armoniei”, durează 129 de zile, timp în care străbate 137.000 de kilometri. La 8 august, ea se va opri pe Stadionul naţional din Beijing. Traseul a început în Olimpia, iar torţa a fost predată încă din martie autorităţilor chineze. Evenimentul s-a desfăşurat în Atena, sub auspiciile unor măsuri de securitate extrem de dure (din cauza confruntărilor violente din Tibet şi a protestatari­lor care cereau strident eliberarea regiunii). De acolo, tor­ţa a vizitat oraşele de pe Drumul Mătăsii, simbolizînd astfel legă­tu­ra dintre China şi restul lumii. Pentru prima dată, anul acesta tor­ţa a ajuns pe Eve­rest, la gra­ni­ţa dintre Nepal şi Tibet. Deşi es­ca­ladarea muntelui a fost amî­nată de mai multe ori din cauza condiţiilor meteorologice nefa­vora­bile, la 8 mai, flacăra sa­cră a încălzit Vîrful Chomolungma.


LĂMPI SPECIALE. Pentru a face faţă temperaturilor aflate la o asemenea altitudine, pentru ca flacăra să nu fie stin­să de aerul rarefiat sau vîntul puternic, aceasta a fost purtată într-o lampă specială, la care Compania de Ştiinţă şi Industrie Aerospaţială din China a lucrat timp de doi ani. În tot acest timp, o echipă de cercetători a lucrat şi la o altă lampă adaptată condiţiilor clima­tice pentru zona de podiş. Lampa de podiş are la bază carburant de aviaţie şi poate arde continuu pînă la 72 de ore, iar cea ­construită special pentru Everest a folosit un carburant solid, de culoare gri închis, al cărui mod de fabricare nu a fost dezvăluit. Liu Jie, cercetător în cadrul companiei sus-amintite, a declarat pentru RCI: “Am adău­gat unele substanţe speciale în combustibilul lămpii cu focul olimpic pentru Chomolungma. În mediul cu oxigen suficient, flacăra poate arde fără întrerupere 8-15 ore. Este suficient să se pună combustibil o dată la opt ore”. Testele efectuate în timpul cercetărilor au demonstrat că torţa pentru Everest putea fi aprinsă la o tempera­tură de pînă la –45˚C şi nu pu­tea fi stinsă nici de un vînt cu o viteză de 30 de metri pe se­cun­dă. Deşi specialiştii s-au pregătit pentru ce era mai rău, în ziua expediţiei viteza vîntului a fost de 18,1 metri pe secundă, iar temperatura nu a depăşit –20˚C.

Pe lîngă simbolul păcii pe care îl poartă de zeci de ani, Jocurile Olimpice înseamnă şi stabilirea unor recorduri, iar China a reuşit anul acesta să ducă pentru prima dată focul sacru în cel mai înalt punct al Terrei, stabilind un record încă înainte de începerea oficială a mult-aşteptatului ­eveniment.

×
Subiecte în articol: special