x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Camera pentru fotografii 3D

Camera pentru fotografii 3D

de Jurnalul National    |    27 Mar 2008   •   00:00

Cercetătorii de la Universitatea Stanford au creat o cameră care poate face fotografii tridimensionale.

Cercetătorii de la Universitatea Stanford au creat o cameră care poate face fotografii tridimensionale. Aceasta este dotată cu 12.616 lentile şi poate avea dimensiunile unei camere foto normale sau chiar ale uneia integrate în telefonul mobil. Folosirea unei astfel de camere pentru a fotografia chipul unei persoane înseamnă, pe lângă o simplă fotografie, înregistrarea precisă a distanţei până la ochii, nasul sau ochii subiectului, putân­du-se astfel realiza o hartă tridimensională a spa­ţiului aflat în vizorul camerei. Tehnologia are un po­tenţial important de utilizare în aplicaţii de securitate de tipul recunoaşterii faciale. În acest domeniu, al recunoaşterii faciale, există şi o altă abordare, cea prin care fotografiile 2D sunt analizate în funcţie de diferite criterii, realizându-se în felul acesta modelul 3D al imaginii respective. Este cazul programului “Detecţia feţelor în timp real” (foto), prin care se analizează expresia facială a subiecţilor.


Vulnerabilităţile tehnologiei medicale

Dispozitive electronice care ar trebui să ne salveze viaţa, precum simulatoarele cardiace sau defibrilatoarele, sunt vulne­rabile în faţa unor atacuri care se folosesc de simple transmiţătoare radio. Un expe­riment al cercetătorilor Universităţii Harvard a demonstrat că software-ul de pe astfel de dispozitive poate fi ţinta ­hackerilor, vulnerabilităţile putând fi şi mai mari în cazul aparatelor care au ­încorporate capabilităţi ­wireless.

 

Invenţie pentru electronice… reci

După o cercetare care a început în urmă cu şase ani, sprijinită de National Science Foundation, agenţie guvernamentală americană, oamenii de ştiinţă au conceput un ventilator care ar putea schimba paradigma în domeniul răcirii electro­nicelor mobile. Modelul RSD5 produce un flux de aer de trei ori mai mare decât un dispozitiv tipic din categoria sa, având dimensiuni de patru ori mai mici. Un alt avantaj major al invenţiei îl reprezintă ­toleranţa mult mai ridicată la praf.

×
Subiecte în articol: zoom it