x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Campionatul genelor bune

Campionatul genelor bune

de Delia Zahareanu    |    30 Mar 2007   •   00:00

Femeile cred ca barbatii frumosi le asigura si urmasi asemenea. Ele isi aleg parteneri care sa "garanteze" copiilor o ereditate ce-i poate transforma in potentiali George Clooney. ADN-ul uman a avut grija ca proportia dintre oamenii frumosi si urati sa nu se schimbe prea curand, in ciuda stabilizarii caracteristicilor genetice date de reproducerea sexuala.

Concurs de evolutie, proba pentru gene

AFP PHOTO/MEDIAFAX
SIMPLU. Pentru pauni, "sexy" inseamna culori vii si o coada lunga

Ca femeie, mergi pe strada, privesti lumea in metrou, te strecori prin multimile care impanzesc bulevardele orasului la ore de varf dimineata sau seara. Privirile tale sunt atrase la un moment dat de un barbat cu "vino-ncoace". Geneticienii explica: sex-appealul, in termeni stiintifici, nu este decat o scanare subconstienta a potentialului pozitiv al bagajului genetic in vederea reproducerii, care ar da nastere unor urmasi cu o solida structura genetica, ce aduna sub "umbrela" secventelor de ADN suma celor mai benefice caracteristici mostenite si combinate de la cei doi parinti. In lumea oamenilor, ca si in cea a animalelor, de altfel, atractia sexuala este modalitatea prin care se intra in anticamera reproducerii. Citita in cheia teoriei evolutiei, asa cum a fost elaborata de Darwin, reproducerea sexuala, vizand obtinerea celor mai bune gene de la mascul, duce la o fixare a unui bagaj genetic superior si la micsorarea plajelor posibile in care apar mutatiile care produc diversitatea speciei umane. Cu alte cuvinte, sexul, in teorie, limiteaza diversitatea si conserva cele mai bune caracteristici ale ADN-ului parintilor transferat in cel al copiilor.

"GEORGE CLOONEY". Urmand aceasta teorie, ar rezulta ca femelele, imperechindu-se cu masculii care au un potential genetic perceput ca ideal pentru urmasi, ar trebui sa dea nastere unor masculi care sa combine si sa pastreze neschimbat bagajul genetic al parintilor, ca atare, lumea sa fie populata numai cu barbati frumosi de felul lui George Clooney. "Dar in mod clar nu asa se intampla. Pentru fiecare Johnny Depp exista si un George Costanza – la oameni, pasari si animale", scrie Adnrea Thompson intr-un articol pentru revista LiveScience. Acest paradox a dat batai de cap geneticienilor si biologilor timp de un secol. Pana de curand, cand o echipa de cercetatori britanici a venit cu o posibila explicatie pentru aceasta dilema.

TRUSA DE BRICOLAJ. Marion Petrie si Gilbert Roberts, de la Newcastle University, din Marea Britanie, au descoperit ca de fapt diversitatea evolutiei depaseste cu mult capacitatea de conservare a caracteristicilor genetice date de reproducerea sexuala datorita unui factor, pana acum neluat in consideratie de geneticieni. "Am descoperit ca selectia sexuala poate promova diversitatea genetica, in ciuda asteptarilor contrarii", a declarat Petrie. In revista Heritage, editata sub patronajul prestigioasei Nature, cei doi cercetatori au scos in evidenta faptul ca la nivelul ADN-ului celular exista "truse de bricolaj", in fapt procese moleculare care repara, remediaza si supravegheaza posibilele stricaciuni in informatia genetica. Acesti "mici maistri" prin actiunea lor provoaca subtile sau majore mutatii genetice. In aceeasi masura, mutatiile date de interventia lor sunt fie maligne – pot duce si la aparitia cancerului –, fie benigne sau chiar benefice, ducand la o ereditate mai buna impotriva atacurilor virusurilor si bacteriilor, de exemplu. Aceste truse de bricolaj, prin mutatiile produse, sunt suficient de puternice pentru a invinge tendinta de conservare a celor mai bune caracteristici date de reproducerea sexuala si de a perpetua diversitatea. Una din implicatiile descoperirii este ca explica de ce exista si vor exista multa vreme si oameni urati sau nu atat de bine "claditi" precum George Clooney sau Brad Pitt.

UMFLAT IN PENE
In regnul animal, lucrurile evolueaza pe baza unor criterii un pic mai clare. Pentru pauni este deja un dat nespus al evolutiei ca o coada lunga si un penaj colorat intens fac mai mult decat orice alta caracteristica fizica in clipa in care se apropie perioada de reproducere. Pentru a atrage femelele, culorile penajului sunt "presetate" genetic, iar lungimea cozii este un semnal pentru paunite ca au de-a face cu versiunea pasareasca a unui star de Hollywood. Dezirabilitatea se traduce in regnul animal cu potentialul partenerului de a asigura pentru perechea lui feminina hrana si cresterea puilor, dar si capacitatea genetica superioara de a asigura o rezistenta crescuta in fata bolilor de tot felul. Cercetarile empirice au evidentiat o tendinta mai pronuntata de conservare a materialului genetic superior la pauni in momentul in care reproducerea are loc cu un mascul "aratos". Puiul de paun va deveni si el un George Clooney al speciei sale, la maturitate.

×
Subiecte în articol: zoom