x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Capetele americanilor albi s-au mărit, iar feţele lor au devenit mai lungi şi mai înguste, în ultimii 200 de ani

Capetele americanilor albi s-au mărit, iar feţele lor au devenit mai lungi şi mai înguste, în ultimii 200 de ani

21 Mai 2012   •   12:58
Capetele americanilor albi s-au mărit, iar feţele lor au devenit mai lungi şi mai înguste, în ultimii 200 de ani

Capetele americanilor albi s-au marit cu aproximativ 200 de milimetri cubi, in ultimii 200 de ani, in timp ce fetele lor au devenit mai inguste si mai alungite, se arata intr-un studiul al cuplului de antropologi Richard si Lee Jantz, de la Universitatea din Tennessee.

Cei doi au studiat peste 1.500 de cranii, incepand cu cele vechi de 200 de ani si cele ale americanilor nascuti in 1980. Desi schimbarea formei craniului este evidenta, cercetatorii spun ca un motiv clar pentru aceasta evolutie este foarte greu de gasit.

"Traim intr-un mediu complet diferit fata de cel de acum cateva sute de ani. Este ca si cum ai pune niste cobai intr-un mediu extrem. Nu am niciun motiv sa cred ca procesul de schimbare s-ar fi incheiat", a declarat Richard Jantz.

Un cap mai mare ar putea fi semnul unei inteligente sporite, insa nu exista dovezi ca americanii de azi ar fi mai destepti ca cei de acum 200 de ani.

O alta ipoteza luata in calcul ar fi scaderea varstei la care americanii ajung la pubertate, ceea ce inseamna ca oasele craniului se sudeaza mai devreme. Alte ipoteze iau in calcul accesul mai usor la hrana sau "epidemia" de obezitate, care macina SUA, ceea ce ar putea duce la modificarea scheletelor.

Sotii Jantz au cercetat craniile americanilor de provenienta europeana pentru ca erau cele mai disponibile, putandu-se gasi din abundenta in colectiile institutelor medicale.

Media inaltimii craniilor a crescut in ultimele doua secole cu 8 milimetri, au descoperit cercetatorii. Volumul craniilor s-a marit cu 200 de milimetri cubi la barbati si 180 de milimetri cubi la femei.

Sotii Jantz cred ca aceste schimbari au loc si in alte parti ale lumii, in special Europa, insa nu exista inca studii care sa ateste acest lucru.

"Din cate stim noi, acest lucru s-ar putea petrece si in Europa, insa nimeni nu a studiat inca problema. Singurul studiu similar a aratat doar ca inaltimea europenilor din tarile dezvoltate a crescut semnificativ in ultimele secole", a declarat Richard Jantz.

Cercetatorii au adaugat, totusi, ca marirea craniilor americanilor albi nu este doar efectul cresterii acestora in inaltime, deoarece proportia de marire a craniilor este mult mai mare ca cea a restului scheletului.

×
Subiecte în articol: cap mare evolutie oameni