x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Capsula de aprovizionare Cygnus a fost lansată cu succes spre ISS

Capsula de aprovizionare Cygnus a fost lansată cu succes spre ISS

17 Noi 2018   •   16:00

O rachetă americană care transportă o capsulă cargo pe Staţia Spaţială Internaţională (ISS) a decolat sâmbătă dimineaţa de pe coasta de est a Statelor Unite, informează France Presse. 

Racheta Antares, închiriată pentru NASA de Northrop Grumman, a decolat de pe rampa de lansare din Wallops Island, de pe coasta Atlanticului, situată la o distanţă de trei ore nord de Washington, la ora locală 04:01 (09:01 GMT). 

Trei minute mai târziu, primul etaj s-a detaşat fără probleme, a confirmat centrul de control, şi racheta şi-a continuat traiectoria în mod normal. 

Capsula cargo Cygnus este încărcată cu mai mult de trei tone de produse alimentare, îmbrăcăminte şi echipament ştiinţific pentru cei trei astronauţi aflaţi la bordul ISS. 

Vineri, o rachetă rusă Soyuz a decolat de pe cosmodromul Baikonour din Kazahstan, transportând de asemenea o navă de marfă numită Progress. 

Cele două aparate se vor cupla la ISS pe rând - duminică cea rusă, iar luni cea americană. 

NASA foloseşte din 2012 companiile americane SpaceX şi Orbital ATK, cumpărate în acest an de grupul Northrop Grumman, pentru a trimite marfă pe avanpostul orbital. Până în prezent, ele au îndeplinit 15 şi, respectiv, nouă misiuni, şi fiecare a eşuat o dată. 

Aceste misiuni de realimentare sunt diferite de cele ale transportului astronauţilor. 

Din 2011, doar ruşii au capacitatea de a trimite oameni în spaţiu, dar NASA a subcontractat companiilor SpaceX şi Boeing producţia de nave spaţiale cu echipaj, programată să înceapă teoretic în 2019. Agenţia spaţială americană plăteşte astăzi Rusiei aproximativ 80 milioane dolari per astronaut pentru un drum dus-întors pe ISS. 

Programul rus de transportare a unui echipaj uman în spaţiu a înregistrat un eşec major pe 11 octombrie. O rachetă Soyuz care transporta doi astronauţi, între care un american, a avut o problemă de separare între etaje la două minute după decolare, forţând evacuarea celor doi bărbaţi. 

Acest eşec rar a determinat o suspendare a zborurilor spre ISS, dar în cele din urmă, după o anchetă rapidă care a determinat cauza incidentului, Rusia a reprogramat viitorul zbor cu echipaj uman spre ISS la 3 decembrie.

AGERPRES

×