x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Cartoful pe masa executivului UE

Cartoful pe masa executivului UE

de Anca Aldea    |    11 Oct 2007   •   00:00
Cartoful pe masa executivului UE

Europenii au redeschis dezbaterea despre cartoful modificat genetic. Asta după ce la mijlocul lui iulie miniştrii Agriculturii ai Uniunii Europene nu au reuşit să ajungă la un consens cu privire la o solicitare a grupului german BASF de a introduce in cultura europeană cartoful modificat genetic (MG), destinat producţiei industriale.

Europenii au redeschis dezbaterea despre cartoful modificat genetic. Asta după ce la mijlocul lui iulie miniştrii Agriculturii ai Uniunii Europene nu au reuşit să ajungă la un consens cu privire la o solicitare a grupului german BASF de a introduce in cultura europeană cartoful modificat genetic (MG), destinat producţiei industriale. Dacă CE va aproba introducerea in cultură a acestui cartof, el va deveni primul produs MG care va fi cultivat in Europa după 1998, scrie The Scotsman. In timp ce Comisia dezbate această problemă, in Italia, 29 de organizaţii de agricultori, consumatori şi militanţi pentru protecţia mediului au lansat o campanie naţională de străngere de semnături impotriva alimentelor obţinute pe bază de organisme modificate genetic, informează AFP. "Este o iniţiativă fără precedent. Avem nevoie de cel puţin trei milioane de semnături. Italia e cunoscută in lumea intreagă pentru produsele sale naturale." a declarat Mario Capanna, purtătorul de cuvănt al celor 29 de organizaţii.

ORBII NU VOR MAŞINI HIBRIDE

Deşi nu sunt conducători auto, orbii au un cuvănt greu de spus la adresa acelora care fabrică automobile electrice hibride. Nevăzătorii deplăng faptul că, in trafic, nu pot auzi silenţioasele automobile şi pot deveni astfel victime ale accidentelor rutiere, scrie The Scotsman. Riscul este ridicat pentru că maşinile hibride nu scot nici un fel de sunet, susţin membrii Federaţiei Naţionale a Nevăzătorilor (NFB) din Statele Unite. "Sunt obişnuită să aud zgomote de fundal şi să acţionez in consecinţă", spune Deborah Kent Stein, preşedintele NFB, adăugănd că celelalte simţuri ale unui nevăzător, in afara celui vizual, sunt mult mai puternice decăt cele ale unui om obişnuit. NFB a iniţiat o campanie in acest sens, industria de automobile a luat act de aceste solicitări, dar numai compania Toyota şi-a anunţat disponibilitatea de a studia această chestiune. Dar războiul se duce pe două fronturi. Nevăzătorii s-ar putea insă lovi de un zid de beton in contextul in care există organizaţii care militează pentru reducerea poluării sonore.

CASA ECOLOGICĂ DIN GRECIA

Prima clădire eficientă din Grecia a fost inaugurată săptămăna trecută in sudul Atenei, informează AP. Proprietarii şi-au anunţat disponibilitatea de a vinde inapoi statului o parte din energia generată de imobil. Locuitorii blocului de cinci etaje sunt măndri de calităţile imobilului care nu are nevoie să fie aprovizionat cu combustibili fosili, nu degajă emisii de gaze cu efect de seră şi este dotat cu un sistem ultramodern care captează surse de energie solare şi geotermale. Unul dintre cele mai mari atuuri ale blocului este că el işi produce singur energie, spun măndri locuitorii.

INCHISOARE PENTRU O BALENĂ UCISĂ

Cinci membri ai tribului indian Makah din statul american Washington riscă un an de inchisoare şi o amendă usturătoare de 100.000 de dolari pentru că au ucis o balenă cenuşie, după ce au lăsat-o in agonie aproape o zi intreagă. Mamiferul, care face parte din speciile protejate de o lege federală din Statele Unite, a fost iniţial rănit de cele patru harpoane ale indienilor şi apoi lăsat să zacă timp de mai bine de 12 ore in apele teritoriale americane, nu departe de graniţa canadiană. Potrivit anchetatorilor, balena cenuşie a fost, in cele din urmă, impuşcată.

×
Subiecte în articol: zoom