x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Ce pot face eu

Ce pot face eu

de Jurnalul National    |    10 Mai 2008   •   00:00

Ştiaţi că o cutie de aluminiu se dezintegrează natural într-o sută de ani, cojile de banane şi cotoarele de mere în doi  ani, iar pungile din plastic în 30 de ani?

Trebuie să ne reamintim în permanenţă că sticlele din plastic nu se biodegradează complet niciodată. Nici scutecele sugarilor nu au o soartă mai bună – ele nu se descompun mai devreme de 200 de ani. Mucurile de ţigarete se dezintegrează în doi ani, dar substanţele chimice pe care le conţin afectează solul şi după descompunere.

FIŢI RAŢIONALI! Ţineţi minte că hîrtia este reciclabilă – nu o aruncaţi la gunoi alături de alte deşeuri! În plus, nu uitaţi că la reciclarea hîrtiei se foloseşte mai puţină energie şi apă decît la fabricarea hîrtiei din materie primă. Economisiţi curentul! Un bec economic reduce consumul de electricitate cu 80% faţă de un bec normal. Circa 50% din energia folosită de încărcătoarele de telefoane mobile este risipită prin menţinerea conectării la priză fără ca mufa lor să fie legată la telefon. O familie poate economisi pînă la 68.000 de litri de apă pe an dacă nu lasă apa să curgă încontinuu cînd spală vasele, cînd o foloseşte pentru igiena personală sau cînd spală maşina.

Evitaţi risipa de energie! Scoateţi din priză încărcătorul telefonului cînd apara­tul nu este conectat la el!

Dacă într-o săptămînă faceţi duş în loc de baie, aţi economisi apă cît să ajungă pentru 1.000 de ceşti de cafea

O stropitoare automată de grădină folo­seşte de două ori mai multă apă într-o oră decît o familie de patru persoane într-o zi

Maşina de spălat îşi reduce consumul cu o treime dacă funcţionează la 40°C

Nu uitaţi ca de fiecare dată cînd ieşiţi dintr-o încăpere să închideţi lumina

Cînd aerul este prea rece acasă sau la birou, o­priţi aparatul de aer condiţionat  

×
Subiecte în articol: special