x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Ce şi cum măncăm

Ce şi cum măncăm

29 Noi 2008   •   00:00

Pentru un sportiv de performanţă, suplimentele alimentare nu reprezintă singura cale de a se hrăni şi a produce un randament pe măsură în timpul competiţiilor. Există însă şi excepţii – o amintim, între alţii, pe Marion Jones, sprintera americană care a obţinut cinci medalii la Jocurile Olimpice de la Sydney, Australia, în 2000, şi care a ajuns la final de carieră în momentul în care a anunţat că s-a dopat în 2000 şi 2001. Sportivii de performanţă sunt sfătuiţi să aibă o alimentaţie sănătoasă, şi nu una artificială bazată pe carbohidraţi, proteine şi grăsimi. "Atleţii au nevoie de hrană adevărată pentru a ajunge la performanţe, nu de suplimente alimentare", este de părere Martin Gibala, profesor asociat la departamentul de chineziologie (ştiinţa anatomiei, fiziologiei şi mecanicii mişcărilor musculare ale omului - n.r.) în cadrul Universităţii McMaster din Canada.



În anii 1920, oamenii

de ştiinţă aflaseră deja că alimentaţia pe bază de carbohidraţi creştea performanţele. "Încă recomandăm carbohidraţi atleţilor şi persoanelor active, dar cantitatea depinde de fiecare sport în parte, de activitatea şi de greutatea fiecărui om", spune Melinda Manore, profesor de nutriţie la Universitatea de stat Oregon, explicând că aceste substanţe cresc nivelul zahărului din sânge, alimentând muşchii şi creierul. Pe de altă parte, organismul este capabil să stocheze cantităţi mari de proteine şi grăsimi, dar nu şi de carbohidraţi. "Un sportiv poate stoca între 400 şi 600 de grame de carbohidraţi (între 1.600 şi 2.400 de calorii) în muşchi, sub formă de glicogen", explică cercetătorul Nanna Meyer. Alergătorii de maraton, cicliştii şi schiorii pot arde aceste cantităţi în 90-120 de minute de exerciţii fizice. O dată ce glicogenul este eliminat, organismul mobilizează grăsimile, pe care muşchii nu le pot arde cu aceeaşi viteză. De aici rezultă oboseală, sportivii manifestând dificultate în mişcare. La acest nivel, unor sportivi li se prescriu carbohidraţi suplimentari (sub formă de geluri sau băuturi). Părerile sunt, în acest context, pro şi contra. Mulţi cercetători consideră că o alimentaţie pe bază de struguri înaintea unei competiţii este echivalentă cu un consum de carbohidraţi (aceasta a fost concluzia unui studiu realizat de Universitatea de stat din San Diego).

Înotătorul american Erik Vendt, care a câştigat bronzul atât în 2000, cât şi în 2004 la Jocurile Olimpice de la Sydney şi, respectiv, de la Atena, s-a retras din cursa pentru întrecerile din 2008 de la Beijing pe motiv de oboseală. La acea vreme, sportivul consuma aşa-numita hrană "junk food" şi deseori îşi încheia serile cu bomboane sau chipsuri. A renunţat însă la aceste obiceiuri alimentare şi se poate spune că şi-a găsit liniştea: un program de nutriţie urmat ulterior l-a ajutat foarte mult, în special în disciplina cerută în timpul antrenamentelor, a mărturist, anul acesta, Erik, care, ajuns la vârsta de 27 de ani, a ales să mănânce doar hrană organică. "Înainte de un antrenament, nu mă îndop niciodată. Mănânc doar cât să obţin energia necesară. Servesc, de regulă, o chiflă, un fruct sau un bol cu terci de ovăz."

ŞOBOLANII, PURTĂTORI DE BACTERII MORTALE

Oamenii de ştiinţă au descoperit o boală letală purtată de şobolanii maronii, cele mai mari şi mai obişnuite rozătoare din Europa zilelor noastre. Potrivit presei britanice, care citează studii de specialitate publicate în Jurnalul de Microbiologie Medicală la începutul anilor 1990, cel puţin 20 de specii ale bacteriei Bartonella au fost descoperite în lume. Cea mai nouă specie, numită Bartonella rochalimae, a fost găsită recent în corpul unui om care a călătorit în America de Sud şi care a revenit în Taiwan cu splina mărită. Profesorul Chao-Chin Chang de la Universitatea Naţională Chung Hsing din Taiwan spune că un astfel de caz ridică multe semne de întrebare cu privire la agenţii patogeni noi care pot provoca boli serioase, începând cu afecţiunile de inimă până la infecţii la nivelul splinei sau al sistemului nervos. "Am decis să continuăm să investigăm posibilitatea ca rozătoarele care trăiesc în apropierea omului să fie purtătoarele acestei bacterii mortale", a explicat cercetătorul taiwanez. Deşi oamenii de ştiinţă încă nu ştiu cum se transmit aceste boli de la şobolani la om, este sigur că aceste infecţii sunt transmise şi cu ajutorul puricilor. Cercetătorii au descoperit că rozătoarele poartă mai multe tipuri de specii patogene din familia Bartonella, cum este cazul B. Elizabethae, care poate cauza endocardită, şi B. Grahamii, care poate provoca neuroretinită.

DEPRESIA POSTNUPŢIALĂ
Fetele care se mărită în zilele noastre suferă de depresie postnupţială. La această concluzie au ajuns psihologii din San Francisco, în cadrul unui studiu efectuat pe cupluri tinere care trăiesc în statul american California. Doctorul Michelle Gannon explică faptul că depresia provine din impresia uneori greşită pe care majoritatea femeilor o au cu privire la viaţa de cuplu căsătorit. Aproximativ zece la sută dintre fetele proaspăt căsătorite spun că au nevoie de consiliere pentru a face faţă "tristeţii secrete" din timpul primilor ani de căsnicie, scrie presa britanică. "Este normal ca o femeie să vrea să fie independentă şi responsabilă pentru fericirea proprie. Este nerealist însă să speri că partenerul tău va face totul pentru tine", spune doctorul Gannon, apreciind că nefericirea tinerelor soţii se regăseşte şi în descreşterea hormonilor care stimulează afecţiunea.

INOVAŢIE MEDICALĂ
Medicii vor putea în curând să detecteze prezenţa în stadiu embrionar a maladiilor genetice, precum fibroza chistică şi talasemia, prin simpla prelevare a unor probe din sângele mamei, se arată într-un articol publicat în revista de specialitate Proceedings of the National Academy of Sciences, citată de Reuters şi preluată de Mediafax. Potrivit specialiştilor, până în prezent, testele prenatale pentru depistarea acestor maladii puteau fi făcute numai prin proceduri invazive, precum amniocenteza, care comportă riscuri majore de pierdere a sarcinii. Medicii din Hong Kong şi Thailanda au descoperit o modalitate de diagnosticare prin simpla analiză a probelor prelevate de la mamă şi prin calcularea proporţiei de gene mutante. Acest lucru este posibil, deoarece ADN-ul fetusului circulă în sângele mamei, susţin experţii asiatici.

MENŢINEŢI-VĂ CREIERUL MEREU TĂNĂR!
Zece minute de exerciţii mentale zilnice vă pot ajuta la bătrâneţe mai mult decât vă puteţi imagina, susţine profesorul britanic Ian Robertson într-un articol detaliat publicat în cotidianul Daily Telegraph. Specialistul ne sfătuieşte să încercăm să memorăm poezii şi cântece simple şi să ne aducem aminte câteva nume proprii din copilărie, poate chiar numele colegilor de clasă din şcoala primară. Scrieţi pe o coală de hârtie câteva cuvinte şi apoi fixaţi-o în faţa unei oglinzii şi încercaţi să citiţi invers! Este un exerciţiu aparent simplu, dar Robertson susţine că stimulează creierul în mod incredibil.

LIPSA VITAMINEI D, UN PERICOL PENTRU ORGANISM
Un studiu realizat de cercetătorii din Chicago arată că deficienţa cronică de vitamina D poate provoca afecţiuni de inimă, hipertensiune şi sindrom metabolic. Lipsa razelor Soarelui în timpul iernii poate diminua nivelul de vitamină D din organism şi poate afecta sănătatea sistemului cardiovascular. Studiile realizate până în prezent au arătat că pacienţii care sunt privaţi de lumină solară pot suferi în proporţie de 30 până 50 la sută de o boală de inimă severă. "Majoritatea medicilor nu fac teste pentru a identifica deficienţa de vitamina D. Cu toate acestea, ei sunt de acord că adulţii care suferă de maladii cardiovasculare, de oboseală sau de depresie ar trebui să-şi testeze nivelul vitaminei D din organism", spune cercetătorul Sue Penckofer, citat de Agenţia de presă chineză China Nouă.

MEDICINA NATURISTĂ ŞI LAPTELE SĂNĂTOS
Pentru a ajuta vacile să producă lapte sănătos, medicii veterinari chinezi tratează animalele bolnave cu leacuri tradiţionale. Pentru a trata infecţiile bacteriene ale vacilor, sunt excluse antibioticele sau hormonii. Un studiu realizat de oamenii de ştiinţă de la Institutul de Fizică Modernă din cadrul Academiei chineze de Ştiinţe a arătat că, ajutate de medicina naturistă, vacile produc lapte necontaminat de eventuale substanţe chimice conţinute în unele medicamente.

SOMNUL ÎNDELUNGAT E SEMN DE BOALĂ

Dacă dormiţi prea mult e semn că trebuie să consultaţi medicul, scrie ediţia online a cotidianului britanic Daily Telegraph. Oamenii de ştiinţă spun că persoanele cărora le place să aibă un somn liniştit şi mai lung decât este necesar ar putea suferi de diferite boli, inclusiv diabet şi afecţiuni ale inimii. O altă cauză care produce starea de oboseală extremă este dată, potrivit specialiştilor, şi de stres. De aceea, experţii ne sugerează să vizităm medicul în condiţiile în care după şapte-nouă ore de somn nu ne simţim în stare să ne ridicăm din pat.

ŞEFUL CARE ÎŢI DĂ BĂTĂI DE CAP ŞI NU NUMAI

Un şef incompetent îi poate provoca subalternului atacuri de inimă. Aceasta este concluzia unui studiu publicat în revista de specialitate Occupational and Environemental Medicine, preluat, la începutul acestei săptămâni, de cotidianul britanic Daily Telegraph. În opinia autorilor raportului, una dintre soluţiile optime pentru a nu se ajunge la astfel de situaţii constă în educarea şefilor înainte ca aceştia să fie numiţi în funcţie. Studiul a fost realizat pe un eşantion de 3.122 de bărbaţi, cu vârsta medie de 42 de ani.

O NOUĂ ERĂ ÎN LUPTA CU MIGRENELE

Nu mai este un secret pentru nimeni faptul că migrenele pun stăpânire pe tot mai mulţi oameni. Un studiu realizat în Marea Britanie arată că 15% din populaţie suferă de migrene, care durează cel puţin trei zile, simptomele incluzând dureri puternice de cap, perturbarea vederii, greaţă şi sensibilitate puternică la sunete, mirosuri şi lumină. Medicul Tony Ho de la Laboratoarele de cercetare Merck din Philadelphia, Statele Unite, susţine că o dată cu descoperirea unei modalităţi noi de tratare a migrenelor cu un medicament care nu produce efecte secundare omenirea a intrat într-o nouă eră a luptei cu migrenele. Tratamentul nou propus acţionează prin blocarea substanţelor din creier care se fac vinovate de apariţia migrenei. Un studiu efectuat în Statele Unite pe un eşantion de 1.380 de persoane care suferă de migrene moderate şi severe a demonstrat eficacitatea tratamentului numit Telcagepant, care are mai puţine efecte secundare decât triptanii folosiţi în mod obişnuit în astfel de cazuri.

×
Subiecte în articol: studiu medica