x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Experiment INEDIT pe pe Staţia Spaţială Internaţională. Ce se întâmplă cu materia la -273 de grade Celsius (VIDEO)

Experiment INEDIT pe pe Staţia Spaţială Internaţională. Ce se întâmplă cu materia la -273 de grade Celsius (VIDEO)

04 Feb 2014   •   12:33
Experiment INEDIT pe pe Staţia Spaţială Internaţională. Ce se întâmplă cu materia la -273 de grade Celsius (VIDEO)

Spaţiul cosmic este un loc foarte rece, iar între stele şi galaxii temperatura scade până la -270 de grade Celsius. Este limita minimă pentru Universul pe care îl cunosc în prezent astronomii, scrie descopera.ro. Acum, NASA vrea să creeze o temperatură mult mai scăzută, chiar în interiorul Staţiei Spaţiale Internaţionale. Cercetătorii vor ca, prin acest proiect, să poată cerceta modul în care se comportă materia la temperaturi mai scăzute decât cele întâlnite în mod natural.

Rob Thompson, de la NASA, spune ca experţii vor încerca să creeze o temperatură de 100 pico-Kelvin, adică puţin peste zero absolut.

Experimentul va avea loc la Laboratorul Cold Atom de pe Staţia Spaţială Internaţională, în anul 2016, scrie Cleveland Leader.

Prin acord internaţional, temperatura de 0 Kelvin, numită si zero absolut, corespunde pe scara Celsius cu −273,15 °C, iar pe scara Fahrenheit cu −459,67 °F. La această temperatură, activitatea termică a atomilor materiei se opreşte. Puţin peste zero absolut, nu mai sunt relevante conceptele clasice de solid, lichid sau gazos, atomii putând da naştere unor forme noi de materie cuantică.

Experimentul va încerca în primul rând studierea Condensării Bose-Einstein. În 1995, cercetătorii au descoperit că atomii de rubidiu, dacă sunt răciţi aproape de zero absolut, se unesc într-un singur val de materie. Ulterior, acelaşi fenomen a fost observat şi la atomii de sodiu.

Pe langă acest fenomen, cercetatorii vor încerca să afle ce se întâmplă dacă amestecă atomii unor diferite gaze.

Staţia Spaţială este locul ideal pentru aceste experimente, pentru că aici se pot obţine temperaturi mai scăzute decăt pe Pământ, gravitaţia fiind mult mai mică.

×