x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Centru social pentru copii

Centru social pentru copii

de Atena Groza    |    17 Ian 2009   •   00:00

Caspe este un municipiu în Spania cu o rată mare a natalităţii, care reflectă în parte populaţia sa de imigranţi. Când una dintre localnice a avut ideea de a începe construcţia unui centru specializat pentru îngrijirea copiilor, în localitate existau deja un centru comunitar dedicat exclusiv adulţilor, o creşă municipală şi un spaţiu de joacă.



Proiectul se adresează în special copiilor cu dizabilităţi, dar oferă şi servicii pentru copiii fără nevoi speciale.

Totul a început în 2002, când s-a reîntors în locurile natale. Avea la bază studii în domeniul educaţiei speciale pentru persoanele cu handicap mental, completate cu diferite cursuri de instruire privind modurile de tratament pentru aceştia. Căpătase experienţă în diverse centre ocupaţionale pentru adulţi cu handicap mental. Fusese implicată în activităţi de voluntariat prin care a acordat asistenţă personalizată la domiciliul copiilor cu nevoi speciale. Pe acest fundal, ea s-a hotărât să încerce să îşi pună pe picioare propriul centru. Aşa că odată reîntoarsă pe meleagurile natale, a decis să îşi cumpere un teren pe care a construit o casă cu două niveluri. Nivelul superior este utilizat ca locuinţă normală de familie, dar parterul adăposteşte centrul pentru îngrijirea copiilor, care a fost inaugurat la 15 martie 2003 şi numit "La Casita".

 

"La Casita"

Acest centru oferă tratament şi terapie copiilor cu nevoi speciale, dar este şi un centru de joacă pentru ceilalţi copii. Are un program de funcţionare mai flexibil decât cel municipal şi oferă un serviciu de babysitting care presupune însoţirea copiilor la şcoală dimineaţa şi readucerea lor la "La Casita", unde pot petrece mai mut timp împreună. Copiii înscrişi în acest centru au de obicei vârste mai mari de trei ani, nefiind deci acceptaţi în creşe.

În 2006, au fost prezenţi zilnic 11 copii cu vârste cuprinse între 18 luni şi 7 ani. Opt dintre aceştia frecventează centrul de joacă. Dintre ultimii trei, doi au fost născuţi prematur, având diferite probleme de sănătate, iar cel de al treilea este hipotonic (are dificultăţi de control muscular).

"La Casita" este foarte aglomerată în timpul vacanţelor şi la sfârşit de săptămână. În mod normal, se organizează sărbătoriri ale aniversărilor copiilor în vârstă de până la 12 ani, existând şi posibilitatea ca toţi copiii, cu sau fără nevoi speciale, să fie găzduiţi de centru de sâmbătă dimineaţa până duminică la prânz. Pentru a reuşi să ofere toate aceste activităţi, iniţiatoarea proiectului a apelat şi la serviciile unui specialist local pentru nivelul preşcolar.


Cursuri pentru mămici

Fiind o persoană energică şi preocupată de ceea ce se întâmplă în jurul ei, are în permanenţă idei despre activităţile suplimentare care pot avea loc în "La Casita", cum ar fi organizarea de diverse cursuri pentru mămici, excursii şi organizarea de petreceri pentru copii. în timpul vacanţelor, activităţile au loc pe întreaga durată a zilei, incluzând diverse ateliere de creaţie organizate în jurul mesei din bucătăria centrului, care includ: meşteşuguri, jocuri de societate şi "jocuri de bucătărie fără bucătăreasă".


Investiţii

Dotarea centrului şi o mare parte a jocurilor şi jucăriilor au fost finanţate de către Leader+, restul reprezintă investiţia proprie, foarte multă implicare şi foarte mult suflet.

DATE GENERALE DESPRE ZONă:
Ţara: Spania
Regiune: Aragon
Populaţie: 22.216 locuitori
Suprafaţă: 1.988 km2

DATE GENERALE DESPRE PROIECT:
Durata: decembrie 2002 - septembrie 2003
Buget: 26.830 euro, dintre care 4.025 euro fonduri europene (Leader +) şi 18.780 euro fonduri private.

×
Subiecte în articol: special centru