x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Chimie în bucătărie

Chimie în bucătărie

de Alexandra Zotta    |    07 Feb 2008   •   00:00

Cromatografia bomboanelor sună pompos, dar este, de fapt, un ex­periment pentru cei mai pofticioşi chimişti, care se şi gândesc la ex­pe­rimente când îşi cumpără dulciuri.

Te-ai gândit să te apuci de pictură, dar ai uitat să-ţi achiziţionezi ustensilele necesare? Ai fost la magazin şi tot ce ţi-ai luat a fost o pungă de bomboane M&M? În cazul acesta, prepară-ţi singur culorile, extrăgându-le din bomboanele tale preferate. Chiar dacă nu o să-ţi iasă un Picasso cu ceea ce vei reuşi să scoţi din bomboane, merită să încerci totuşi experimentul, poate eşti mai priceput în chimie.

Alege câte o bomboană din fiecare culoare. Nu trişa şi nu mânca din ele... încă. Acum fugi şi adună de prin casă cele necesare unui succes absolut: sare de bucătărie, şase scobitori, o hârtie pentru filtrul de cafea şi un pahar înalt. Alătură-le bomboanelor, să se cunoască mai bine cât pleci tu în căutarea obiectelor-cheie. Nu, nu o să-ţi trebuiască o cheie, dar o să-ţi trebuiască un creion. Neapărat un creion, nu un stilou, nu un marker şi, în mod sigur, nu o tastatură. După ce ai întors casa pe dos pentru a găsi un creion, aşeaz-o la loc pentru a găsi o foarfecă, o riglă şi folie de aluminiu. Suntem aproape de adevărata acţiune. Mai avem nevoie doar de o sticlă goală de doi litri. Verific-o să fie curată şi uscată. Acum, toarnă trei căni de apă în ea şi suntem gata pentru operaţiunea “Decolorarea”.

 

POVESTEA CONTINUĂ. Încearcă-ţi talentele artistice decupând din hârtia de filtru un pătrat cu latura de 8 cm. Ia creionul şi împodobeşte pătratul cu o linie dreaptă la 1 centimetru distanţă de margine. Nu e încă destul de plastic. Adaugă şase puncte, la distanţe egale între linia iniţială şi marginea pătratului. Sub linie, scrie iniţialele culorilor bomboanelor pe care NU le-ai mâncat. Acum, să adăugăm culoare capodoperei.

Decupează din folia de aluminiu un drep­t­unghi de 20 pe 10 cm şi plasează pe el, la distanţe egale, şase picături de apă. Ia bomboanele şi aşază-le, individual, pe picăturile de apă. După un minut, nu vor mai fi la fel de vesele şi colorate, dar vor fi la fel de bune – înfruptă-te! Foloseşte scobitorile, asemenea unor pensule, pentru a aşeza fiecare culoare de pe folie în locul corespunzător pe hârtie. Ia un vârf de linguriţă de sare. Măsoară bine, să fii sigur că e un vârf şi nu mai mult. După ce ai verificat bine, adaugă sarea în sticla cu apă şi agită. Pune soluţia rezultată în paharul înalt şi înmoaie hârtia de filtru în ea. Soluţia va sfida gravitaţia şi va urca pe hârtie, iar punctele vor pleca la plimbare cu ea. Relaxează-te şi observă cum opera ta se autofinalizează.

×
Subiecte în articol: laboratorul