x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă China a pornit spre planeta Marte

China a pornit spre planeta Marte

de Dan Tomozei    |    09 Noi 2011   •   06:22
China a pornit spre planeta Marte
Corespondenta din China
China a pornit calatoria spatiala spre planeta Marte dupa ce, miercuri dimineata, la ora 4:16, a lansat satelitul orbital Yinghuo-1.

Lansarea realizata de pe cosmodromul rus Baikonur a fost realizata cu ajutorul unei racheta Zenit-2SB, in colaborare cu Rusia, potrivit Administratiei de Stat pentru Stiinta, Tehnologie si Industria de Aparare din China. Satelitul este programat sa ajunga in apropiere de planeta Marte in toamna anului viitor.

Satelitul va orbita timp de un an in jurul planetei Marte, pentru a colecta de date privind campul magnetic, ionosfera, peisajele si campul gravitational. Cu o greutate de 115 Kg, 75 cm lungime, 75 cm latime, 60 cm inaltime aparatul spatial a fost proiectata pentru o viata de doi ani. La incheierea misiunii, acesta nu va ateriza pe Marte si nici nu va reveni pe Pamant, urmand sa ramana permanent in spatiu.

Lansarea satelitului Yinghuo-1 face parte din programul de cooperare inter-guvernamental de explorare a spatiului chino - rus. Evenimentul continua seria explorarilor spatiale chineze dupa ce saptamana trecuta China a lansat un nou satelit si a realizat in premiera o andocare spatiala, in cadrul viitoarei statii si laborator spatiale chineze.

×
Subiecte în articol: China marte explorare spatiala