x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Chipul cleopatrei, recreat 3D

Chipul cleopatrei, recreat 3D

10 Ian 2009   •   00:00

La nici o lună după ce oamenii de ştiinţă au reuşit să reconstituie chipul lui Nicolaus Copernic, savantul care a revoluţionat astronomia, o echipă de cercetători condusă de un specialist în egiptologie susţine că a recreat pe calculator figura Cleopatrei.



Sally Ann Ashton, egiptolog la Universitatea Cambridge, susţine că a reuşit să genereze pe calculator o imagine tridimensională a chipului Cleopatrei. Ashton s-a folosit, în demersul său, de programe şi tehnologii specializate uzitate de regulă de medicii legişti. Imaginea rezultată din analizarea unor artefacte vechi, inclusiv a unui inel care datează de aproximativ 2.000 de ani, din perioada în care a domnit Cleopatra, a uimit pe toată lumea. Femeia a cărei frumuseţe "a îmbătat" privirile unor oameni extrem de puternici ai timpului său apare ca o tânără metisă, cu ochi căprui-negri, cu părul închis la culoare şi cu o privire senzuală, şi nu aşa cum a fost portretizată în 1954 şi 1961 de două dintre reginele moderne ale frumuseţii, Sophia Loren şi, respectiv, Elizabeth Taylor. În aceste ipostaze, în rolul Cleopatrei au apărut două femei "cu piele deschisă la culoare, puternic machiate".

Potrivit egiptologului, adevărata imagine a Cleopatrei reflectă originile sale elene, precum şi moştenirea unor elemente tipologice de descendenţă egipteană, informează Agerpres. "Probabil că nu era o femeie complet europeană. Trebuie să ţinem cont că regina se trăgea dintr-o familie elenă care a trăit în Egipt timp de 300 de ani, până când Cleopatra a ajuns la putere", a declarat Ashton presei britanice.

ÎN FAŢA ISTORIEI. Născută la Alexandria în anul 69 î.Hr., în familia greco-macedoneană a Ptolemeilor (dinastie care a condus Egiptul timp de 300 de ani), Cleopatra a ajuns regină la vârsta de 18 ani. La trei ani de la preluarea puterii, regina l-a sedus pe împăratul roman Iulius Cezar, cu care a avut un copil, Cezarion. După asasinarea lui Cezar, Cleopatra a încercat să-şi protejeze regatul şi fiul printr-o legătură cu Marc Antoniu, unul dintre generalii romani fideli fostului ei soţ. Căsătoria generalului cu regina şi lupta pentru putere din cadrul imperiului i-a provocat moartea lui Antoniu, în timpul bătăliei de la Actium. Cleopatra nu a putut suporta această pierdere şi nici gândul că ar fi putut fi umilită de Octavian, ucigaşul soţului său, şi s-a sinucis.

INTELIGENŢĂ
Născută în anul 69 î.Hr., Cleopatra i-a succedat tatălui la tron la vârsta de 18 ani. Deşi mulţi istorici au afirmat că s-a insistat foarte mult asupra faptului că această femeie atrăgea privirile bărbaţilor prin frumuseţea-i orbitoare, regina Cleopatra a VII-a a Egiptului era deopotrivă deosebit de inteligentă. A studiat filosofia, literatura, arta, muzica, medicina şi şase limbi.

×
Subiecte în articol: special cleopatra