x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Cine sunt strămoşii europenilor? Genetica RĂSTOARNĂ tot ce se ştia până în prezent!

Cine sunt strămoşii europenilor? Genetica RĂSTOARNĂ tot ce se ştia până în prezent!

23 Sep 2014   •   19:18
Cine sunt strămoşii europenilor? Genetica RĂSTOARNĂ tot ce se ştia până în prezent!

 Originile genetice ale europenilor moderni ar putea fi mult mai complexe decât ne imaginăm, aceştia având cel puţin trei ramuri de rudenie, potrivit unui studiu publicat de revista Nature.

Această istorie începe în urmă cu aproximativ 7.500 de ani, când primii agricultori sosiţi în Europa din Orientul Mijlociu au intrat în contact cu vânătorii-culegători autohtoni care trăiau pe continent deja de zeci de mii de ani. 

Cercetarea genetică şi arheologică din ultimul deceniu a relevat faptul că aproape toţi europenii de astăzi descind din amestecul acestor două populaţii. 

Însă cercetătorii nu au considerat misiunea lor încheiată după această descoperire. O echipă internaţională formată din mai mult de o sută de cercetători, condusă de David Reich (Facultatea de Medicină de la Universitatea Harvard, Boston, SUA) şi Johannes Krause (Universitatea din Tübingen, Germania), a arătat 'fără echivoc', conform propriei aprecieri, şi o a treia contribuţie ereditară la definirea profilului genetic al europenilor, aceea a eurasiaticilor veniţi dintr-o arie geografică ce acoperă o mare parte din Rusia de astăzi până în nordul Asiei, notează AFP. 

'Există cel puţin trei populaţii mari, foarte diferenţiate, care au contribuit substanţial la ascendenţa aproape a fiecărui individ care are astăzi origine europeană', a declarat David Reich. 'Acestea sunt vânătorii-culegători din Europa de Vest, primii agricultori care au adus această îndeletnicire în Europa din Orientul Mijlociu şi un grup nou identificat din Eurasia de Nord care a ajuns în Europa la scurt timp după introducerea agriculturii', a precizat specialistul. 

Cercetătorii au secvenţiat ADN-ul a mai mult de 2.300 de oameni din întreaga lume, ADN-ul a nouă schelete de oameni din timpurile străvechi, dintre care opt vânători-culegători care au trăit acum aproximativ 8.000 de ani, înainte de introducerea agriculturii în Europa, şi al unui agricultor sosit pe continent acum aproximativ 7.000 de ani. De asemenea, oamenii de ştiinţă au avut acces şi la date genetice ale altor oameni care au trăit în aceeaşi perioadă. 

'Aproape toţi europenii au strămoşi din cele trei grupuri ereditare', a declarat Iosif Lazaridis, unul dintre autorii studiului. Originea din vechii eurasiatici din nord este proporţional cea mai mică în Europa (nu mai mult de 20%) dar a fost găsită în aproape fiecare grup european studiat, precum şi la populaţiile din Caucaz şi Orientul Mijlociu, a menţionat specialistul. 

Influenţa relativă a fiecăruia dintre cele trei grupuri de rudenie variază între populaţii. Originea din vânători-culegători este mai marcantă în rândul nord-europenilor (până la 50% în Lituania), în timp ce la europenii din sud predomină influenţa genetică a agricultorilor. 

În schimb, ADN-ul vechilor eurasiatici din nord nu a fost găsit nici la vânătorii-culegători europeni, nici la primii agricultori sosiţi mai târziu pe continent. 'Acest lucru înseamnă că nu au existat în Europa mişcări semnificative de populaţie mai târziu decât s-a crezut anterior', a spus David Reich. 


El a adăugat că aceste rezultate explică şi legătura genetică stabilită recent între europeni şi amerindieni. Eurasiaticii din nord au traversat strâmtoarea Bering, acum aproximativ 15.000 de ani, ajutaţi de glaciaţiune. 

David Reich crede că şi alte grupuri autohtone au contribuit la profilul genetic al europenilor din zilele noastre. 

'Abia am început să înţelegem relaţia genetică complexă dintre strămoşii noştri', a declarat Johannes Krause, care susţine că 'numai date genetice suplimentare de la oameni din timpurile străvechi ne permit să descoperim trecutul nostru preistoric', mai scrie AFP. 
Mai multe amanunte pe www.3dots.ro

×
Subiecte în articol: genetica origini europeni arbore ADN