x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Spectacol ceresc în emisfera nordică: o cometă va putea fi văzută cu ochiul liber până la sfârşitul lunii

Spectacol ceresc în emisfera nordică: o cometă va putea fi văzută cu ochiul liber până la sfârşitul lunii

06 Mar 2013   •   18:48
Spectacol ceresc în emisfera nordică: o cometă va putea fi văzută cu ochiul liber până la sfârşitul lunii

Cometa Pan-STARRS va putea fi văzută cu ochiul liber pe cerul emisferei nordice în zilele următoare, acesta fiind primul eveniment astronomic major din 2013, înainte de mult aşteptata trecere pe lângă Terra a cometei ISON, care se va produce în luna noiembrie.

Cometa Pan-STARRS va apărea pe cer la vest, la asfinţitul Soarelui, în perioada 8-13 martie şi va putea să fie văzută până la sfârşitul lunii. Ea a putut deja să fie văzută cu ochiul liberă în emisfera sudică.

"Este o cometă nouă, niciodată observată până acum şi care va face o singură incursiune, unică, pe cerul nostru, înainte de a se îndrepta spre profunzimile galaxiei", au anunţat cercetătorii de la Observatorul de la Paris într-un comunicat.

Cometa Pan-STARRS, a cărei denumire completă este Pan-STARRS C/2011 L4, şi-a luat numele de la acronimul telescopului Universităţii din Hawaii care a detectat-o în 2011.

"Cred că dacă ai o pereche bună de ochelari poţi să o vezi foarte bine, nu vor fi probleme", a declarat Patrick Rocher, cercetător la Observatorul din Paris. în mod normal, cometa ar trebui să fie vizibilă şi cu ochiul liber, dar specialiştii au preferat să rămână prudenţi asupra acestui aspect.

"Problema este că ea se apropie de Soare, deci o vom vedea seara, la vest, după apusul Soarelui. Pe măsură ce orele vor trece, ea se va înălţa şi mai mult la orizont, dar, cu cât magnitudinea ei va creşte, cu atât ea va deveni mai puţin strălucitoare", a explicat Patrick Rocher.

Acelaşi astronom consideră că abia în intervalul 10-12 martie vor fi reunite cele mai bune condiţii de observare. Pan-STARRS va trece cel mai aproape de Soare duminică, 10 martie, la o distanţă de 45 de milioane de kilometri, iar această apropiere îi va oferi cometei un plus de vizibilitate.

Pentru a admira trecerea acestei comete, astronomii recomandă poziţionarea într-un loc lipsit de lumini artificiale, departe de oraşe, în zone care oferă o vedere degajată către vest.

"Coama va fi mai mică decât luna plină, dar va apărea ca un disc, nu ca un punct, iar noi sperăm că partea denumită «coadă» va avea un diametru de câteva ori mai mare decât cel al lunii pline", a declarat Detlef Koschny, cercetător la Biroul de monitorizare a spaţiului din cadrul Agenţiei Spaţiale Europene (ESA).

O altă "vizită" care se anunţă promiţătoare este aceea a cometei ISON.

Potrivit calculelor actuale, ISON va putea fi vizibilă cu ochiul liber imediat după căderea nopţii la sfârşitul lunii noiembrie, un fenomen care ar trebui în mod normal să se prelungească timp de mai multe luni.

Fenomenul ISON este cu atât mai rar, cu cât precedenta trecere a acestei comete pe lângă planeta noastră datează din urmă cu 10 milioane de ani, a explicat Mark Bailey, directorul Observatorului Armagh din Irlanda de Nord.

"Două comete strălucitoare într-un singur an; asta e o plăcere rară", a comentat la rândul său Karl Battams de la Laboratorul American de Cercetări Navale, citat de NASA.

×
Subiecte în articol: cometa astronomi