x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Concentraţia de dioxid de carbon din atmosferă a depăşit un nivel neatins de cel puţin trei milioane de ani

Concentraţia de dioxid de carbon din atmosferă a depăşit un nivel neatins de cel puţin trei milioane de ani

10 Mai 2013   •   20:01
Concentraţia de dioxid de carbon din atmosferă a depăşit un nivel neatins de cel puţin trei milioane de ani

Potrivit Agenţiei Americane Oceanice şi Atmosferice, nivelul de dioxid de carbon înregistrat în atmosferă a depăşit nivelul critic de 400 ppm, valoare înregistrată în urmă cu trei milioane de ani, şi care indică faptul că procesul de încălzire globală a atins un prag îngrijorător .

Probele au fost prelevate joi, desupra vulcanului Mauna Loa din Hawai, şi analizele de laborator au indicat o concentraţie de 400,03 particule per milion (ppm).

Punctul de efectuare al acestei măsurători este un indicator legat de rolul omului în procesul de încălzire globală, primele măsurători, efectuate în 1958, aveau valoarea de 316 ppm, şi din acel moment sunt în continuă creştere.
Până la revoluţia industrială şi implicit la folosirea energiile convenţionale, indicatorul nu a depaşit valoare de 300 ppm, de-a lungul unei perioade de cel puţin 800.000 de ani, lucru demonstrat şi de măsurătorile efectuate cu probe prelevate din gheaţa polară.

×
Subiecte în articol: incalzire globala