x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Copiii-astronaut

Copiii-astronaut

de Anca Aldea    |    06 Iun 2010   •   00:00
Copiii-astronaut

Oamenii de ştiinţă au pregătit un program inedit adresat copiilor din opt ţări din lume (Austria, Franţa, Germania, Italia, Olanda, Spania, Marea Britanie şi Statele Unite). Intitulat "Misiunea X: Antrenează-te ca un astronaut!", programul iniţiat de Agenţia Spaţială Europeană (ESA), în colaborare cu agenţiile spaţiale ale ţărilor mai sus-menţionate, va fi demarat în a doua săptămână din luna ianuarie 2011 şi se va desfăşura pe parcursul a minimum 42, maximum 56 de zile.

Părinţii şi bunicii sunt sfătuiţi să ascundă consolele de jocuri şi calculatoarele şi să-şi îndrume co­piii să ia parte la activităţile puse la dispoziţie de organizatori: exerciţii fizice de tipul celor practicate de astronauţi şi lecţii teoretice prin care micuţii cu vârste cuprinse între 8 şi 12 ani vor învăţa care este importanţa unui stil de viaţă activ şi a unei nutriţii sănătoase. În fiecare dintre cele opt ţări vor exista condiţii diferite de participare. De exemplu, în Olanda se pot înscrie la concurs profesori de ştiinţe sau de sport, care vor participa la o selecţie. Profesorul ales va trebui să participe, pe cheltuiala ESA, la o şedinţă pregătitoare, care va avea loc la Noordwijk, în toamna acestui an.

La sfârşitul "Misiunii X: Antrenează-te ca un astronaut", se vor da note şi se vor anunţa câştigătorii. Jurizarea va fi cât se poate de transparentă, se arată pe site-ul ESA, deoarece "Misiunea X" va avea o pagină de internet dedicată pe care oricine poate intra pentru a se informa cu privire la performanţele concurenţilor, dar şi pentru a posta comentarii. (În imaginea surprinsă în iulie 2009, astronauţii de pe Staţia Spaţială Internaţională se delectează cu o masă sănătoasă şi hrănitoare.)

×
Subiecte în articol: zoom