x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Cristian Florea maestrul Fizicii nucleare

Cristian Florea maestrul Fizicii nucleare

08 Noi 2007   •   00:00

A plecat in Franţa cu doi ani inainte de sfărşitul comunismului. Este recunoscut ca unul dintre cei mai buni specialişti in domeniul fizicii nucleare şi optice din hexagon. Este mai cunoscut in străinătate decăt in Romănia. Insă aplică aceleaşi grile riguroase pentru studenţii romăni şi cei francezi, cănd revine in ţară anual.

A plecat in Franţa cu doi ani inainte de sfărşitul comunismului. Este recunoscut ca unul dintre cei mai buni specialişti in domeniul fizicii nucleare şi optice din hexagon. Este mai cunoscut in străinătate decăt in Romănia. Insă aplică aceleaşi grile riguroase pentru studenţii romăni şi cei francezi, cănd revine in ţară anual.

Profesorul universitar Cristian Florea a venit in Romănia pentru căteva zile, insoţind căţiva colegi reprezentănd instituţiile de vărf ale cercetării in fizică din Franţa, pentru a discuta cu partenerii romăni detaliile unui proiect grandios. Ne-a acordat un interviu in cadrul căruia ne-a detaliat despre programul ELI (Extreme Light Infrastructure) - cel mai puternic laser care se va construi la nivel mondial. "Romănia a fost aleasă, din cele 13 partenere, ca ţara unde am inaugurat proiectul ELI", ne-a declarat profesorul Florea. Delegaţia franceză a discutat la Cotroceni modalităţi prin care prima faza a proiectului ELI, in valoare totală de 300-500 de milioane de euro, urmează să fie implementată şi in Romănia. "Prima fază pregătitoare va dura de la trei la cinci ani", ne-a detaliat universitarul francez Gérard Mourou, prezent alături de profesorul Cristian Florea. "Una dintre posibilităţi este ca sediul acestui experiment să fie in Romănia. Celelalte posibilităţi sunt Republica Cehă, Ungaria, Franţa. Grecia şi ea se arată interesată de proiect."

MOTIVAŢII. Intrebat de ce a ales Franţa, profesorul Cristian Florea ne-a declarat: "Am ales-o din motive sentimentale şi, in acelaşi timp, ştiinţifice. Am plecat in 1987, in acea perioadă lucram in domeniul studiului rezonanţei magnetice asupra cristalelor lichide". La scurt timp după ce a ajuns in Hexagon, profesorul romăn şi-a inceput cariera academică la Paris in instituţiile aparţinănd reţelei destinate educaţiei elitelor franceze, precum Ecole Normale Superieure. Cristian Florea ne-a declarat că relaţia cu Romănia a reluat-o mai degrabă datorită influenţei colegilor asupra sa. "Sincer să fiu, nu eram foarte incăntat de idee, pentru motive pe care le puteţi uşor intui. Astăzi am insă relaţii de colaborare foarte strănse cu colgi din Romănia, de la Institutul de Fizica Laserilor, cu care conduc teze de doctorat."

SCHIMBURI. Profesorul Cristian Florea, care in prezent lucrează la unul dintre laboratoarele de cercetare din cadrul prestigioasei Ecole Polytechnique, de la Paris, a adăugat că deseori obişnuieşte să-i aducă pe căţiva dintre cei mai buni studenţi ai săi de la laboratorul ESIEE de la Ecole Polytechnique. Cristian Florea ne-a precizat că a menţinut legăturile pe linie de programe doctorale care tratează subiecte de cercetare din domeniul materialelor şi laserelor cu studenţi şi profesori din Romănia. "Aveam, aşadar, preocupări care aveau de-a face cu laserul, insă proiectul ELI a reorientat practic, a redefinit preocupările mele in acest domeniu, in laboratorul meu de la ESIEE. Ca atare, m-am pus imediat in slujba ştiinţei cu acest program." Profesorul Florea se declară un adept al "turismului ştiinţific", incurajănd schimburile de experienţă şi iniţiativele interstatale de cercetare. Insă la nivelul exigenţelor, profesorul romăn, care este recunoscut ca o celebritate in lumea fizicii pariziene, ne declară: "In fiecare an fac parte din juriile şi din comisiile de doctorat la Bucureşti. Exigenţele pentru Romănia sunt aceleaşi ca şi in Franţa, ca să fim clar inţeleşi".

Cv

1970 -1977 - cercetător la Institutul de Fizică Atomică de la Măgurele, Bucureşti

1977-1990 - Lector la Institutul Politehnic din Bucureşti

1996 -1997 - Profesor asociat la Centrul de Agregare al Ecole Normale Superieure din Paris

1999 - prezent, profesor la Ecole Polytechnique, şeful laboratorului ESIEE şi cercetător la Laboratorul de Optică Aplicată (LOA), din cadrul Ecole Polytechnique

 - are peste 132 de articole de specialitate in reviste ştiinţifice, 104 lucrări prezentate la congresele ştiinţifice internaţionale, desfăşoară 15 cursuri de predare pentru nivelurile de licenţă, master şi doctorat, are trei cărţi de specialitate publicate.

Eli

Cel mai puternic laser din lume este un proiect conceput de 13 ţări partenere in cadrul sistemului de finanţare europeană pentru proiecte de cercetare de mare amploare. Proiectul se va desfăşura in trei faze, pentru moment iniţiatorii fran-cezi ai lui ELI (Extreme Light Infrastructure) fiind in discuţii pentru a stabili unde va fi amplasat. Puterea pe care o poate genera ELI este de 10 la puterea 18 exawaţi. Toate centralele din lume generează o putere de 10 la puterea 12 exwaţi. Laserul va putea crea materie din vid, iar aplicaţiile sale sunt nenumărate. De la cercetare in fizica laserilor pănă la aplicaţii concrete in medicină, in tratamentul unor maladii precum cancerul. Prima fază a proiectului va dura intre 3 şi 5 ani, iar Romănia are privilegiul de a se afla intre ţările partenere la acest proiect.

×
Subiecte în articol: romania profesorul ne-a florea ro=mc2