x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Cum s-au gandit suedezii sa "comunice" cu mortii!

Cum s-au gandit suedezii sa "comunice" cu mortii!

23 Feb 2018   •   12:46
Cum s-au gandit suedezii sa "comunice" cu mortii!

Specialistii suedezi lucreaza la o tehnologie de comunicare cu persoanele decedate. Este vorba de "o copie electronica a omului", capabila sa intretina discutii simple legate de casa si gospodarie, dar care nu va putea raspunde la intrebari referitoare la evenimente noi, pentru ca programul nu prevede o adaptare a datelor.

 

Potrivit publicatiei suedeze Dagen, ideea crearii unei inteligente artificiale care sa reproduca prezenta unei persoane anume si care sa permite continuarea "comunicarii" cu decedatul prin intermediul unei copii digitale a aparut, initial in serialul de science-fiction "Black Mirror".

"Intr-o prima faza, am creat un program verbal, care raspunde la intrebarile clientilor nostri legate de organizarea ceremoniilor de inmormantare", a declarat Sharlotta Runius, sefa retelei de servicii funerare "Fenix". "Ulterior, ne-am gandit sa mergem mai departe si sa realizam ceea ce noi numim 'copie electronica a omului', adica un robot care sa foloseasca o voce asemanatoare celei a decedatului".

Pentru finalizarea proiectului, programatorii suedezi implicati in proiect cauta 10 voluntari ale caror voci vor fi inregistrate si prelucrate de program, astfel incat sa sune si dupa trecerea in nefiinta.

 

×