x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă De ce câinii născuți vara sunt mai predispuși problemelor... cardiace

De ce câinii născuți vara sunt mai predispuși problemelor... cardiace

18 Mai 2018   •   18:27
De ce câinii născuți vara sunt mai predispuși problemelor... cardiace

Câinii care se nasc vara prezintă un risc mai ridicat de a dezvolta boli cardiovasculare în comparaţie cu semenii lor care vin pe lume în alte anotimpuri, conform unui studiu publicat joi de o echipă de cercetători americani, citat de AFP. 

Acest lucru ar putea fi explicat prin influenţa nocivă a "factorilor de mediu", în special poluarea aerului, după cum a declarat pentru AFP Mary Regina Boland de la departamentul de biostatistică şi epidemiologie al Universităţii din Pennsylvania, autoarea principală a studiului. 

Sistemul cardiac al câinelui este similar cu cel uman. Studii anterioare au demonstrat că în cazul oamenilor riscul de a dezvolta anumite afecţiuni, inclusiv bolile de inimă, diferă în funcţie de luna de naştere. 

În cadrul acestui studiu, echipa de oameni de ştiinţă a lucrat pe o bază de date a Fundaţiei Ortopedice pentru Animale (OFA) din Statele Unite care colectează informaţii cu privire la bolile câinilor. 

Cercetătorii au studiat datele privind sănătatea cardiovasculară a 129.778 de câini din 253 de rase diferite. 

Oamenii de ştiinţă au descoperit că în rândul câinilor care nu sunt predispuşi genetic să dezvolte probleme cardiace, cei născuţi în lunile iunie, iulie şi august au prezentat un risc mai mare de a suferi de boli de inimă în comparaţie cu patrupedele care au venit pe lume în alte perioade ale anului, se arată în cercetarea publicată în Scientific Reports (Nature). 

Acest risc poate fi chiar şi cu 74% mai mare dacă animalele s-au născut în iulie, în comparaţie cu patrupedele care au venit pe lume în timpul iernii, a precizat Mary Regina Boland. 

În cazul câinilor care au o predispoziţie genetică la boli cardiovasculare, variaţia acestui risc în funcţie de sezonul în care se nasc este "marginală", a mai spus cercetătoarea. 

''Perioada din iunie până în august este una de vârf în ceea ce priveşte expunerea la particulele fine (din atmosferă), ceea ce îi conduce pe autorii studiului să sugereze că poluarea reprezintă un mecanism posibil al acestui risc crescut de afecţiuni cardiovasculare'', a explicat cercetătoarea. 

Aceste rezultate au fost coroborate cu cele ale unui studiu anterior, efectuat pe oameni, realizat în 2017 de echipa condusă de Mary Regina Boland. Analiza datelor a 10,5 milioane de pacienţi din mai multe ţări, provenind din zone climatice diferite (Statele Unite, Coreea de Sud, Taiwan) ''a stabilit o asociere'' între expunerea în primul trimestru de sarcină la particulele fine - precum cele provenind de la fabrici - şi o creştere cu 9% a riscului de a dezvolta mai târziu fibrilaţie atrială, o tulburare de ritm cardiac, a indicat autoarea.AGERPRES

×