x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă De ce nu putem renunța la Facebook? Cercetătorii au aflat de ce ne atașăm de această rețea de socializare

De ce nu putem renunța la Facebook? Cercetătorii au aflat de ce ne atașăm de această rețea de socializare

15 Dec 2015   •   19:32
De ce nu putem renunța la Facebook? Cercetătorii au aflat de ce ne atașăm de această rețea de socializare

Probabil oricui i-a trecut prin minte cel puțin o dată să își închidă contul de Facebook. Unii chiar au făcut acest lucru, dar puțini au reușit să rămână offline pentru totdeauna.

Anul trecut, Universitatea Cornell a inițiat campania „99 DAYS OF FREEDOM ” prin care utilizatorilor de Facebook li se propunea să stea departe de rețeaua de socializare timp de 99 de zile și să completeze un chestionar referitor la perspectiva asupra acestei probleme la fiecare 33 de zile.

Cercetătorii au descoperit astfel că există patru motive pentru care ne reîntoarcem la… Facebook.

Profesorii de la Universitatea Cornell au analizat mai mult de 5000 de sondaje de opinie pentru a înțelege de ce suntem atât de atașați de această platformă de socializare, denumindu-și demersul „revenirea la social media”.

Potrivit informațiilor oferite de site-ul 99daysoffreedom.com, cercetătorii au reușit să atragă atenția acelui grup-țintă format din indivizi care își doreau să „se distanțeze” Facebook, dar nu puteau să renunțe la această activitate pe cont propriu.


Potrivit dailymail.co.uk, „parametrii” analizați de cercetătorii de la Universitatea Cornell au fost:

DEPENDENȚA. Un participant la studiu descria acest aspect spunând: „În primele 10 zile, de fiecare dată când deschideam un browser de Internet, degetele se duceau în mod necontrolat pe litera F.” Evident, persoanele „dependente” au revenit la Facebook la sfârșitul celor 99 de zile.

CONFIDENȚIALITATEA ȘI CONTROLUL. Cercetătorii au descoperit că mulți respondenți foloseau rețeaua de socializare pentru a crea o anumită imagine a propriei persoane și de aceea doreau să fie urmăriți. Acești indivizi sunt mai predispuși să își reia activitatea pe Facebook. Oamenii care nu doreau să le fie încălcată intimitatea au ales să renunțe definitiv la platforma de socializare.

STAREA DE SPIRIT. Studiul a arătat că atunci când suntem într-o stare generală bună suntem mai puțin atrași de ideea de a petrece timp pe Facebook. În perioadele mai puțin vesele, oamenii tind să socializeze preponderent în mediul virtual.

ALTE PLATFORME DE SOCIALIZARE. Persoanele care folosesc și alte rețele de socializare au fost mai puțin dornice să revină pe Facebook, au demonstrat cercetătorii, iar cei care consideră că tehnologia are un rol important în viețile lor s-au întors la Facebook, păstrându-și conturile și pe celelalte site-uri.

În majoritatea situațiilor, oamenii s-au întors pe Facebook, dar și-au schimbat atitudinea față de această rețea de socializare: au șters aplicația pentru smartphone, au dat „unfriend” oamenilor cu care nu interacționau și și-au limitat timpul petrecut pe site.

Concluzia a fost că în afara numeroaselor sale funcții de socializare, Facebook este de multe ori singura platformă cu ajutorul căreia putem păstra legătura cu anumite persoane.
 

×