x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă De ce sunt ochii albaștri atât de speciali?

De ce sunt ochii albaștri atât de speciali?

09 Ian 2018   •   10:19
De ce sunt ochii albaștri atât de speciali?

Ochii tăi nu sunt albaștri (sau verzi) pentru că au celule pigmentate, scrie Science Alert. După cum scrie Paul Van Slembrouck în „Medium”, culoarea albastră a ochilor implică lucruri destul de interesante.

Partea colorată a ochilor se numește iris și este făcută din două straturi – epiteliu, stratul posterior, și stroma,  stratul frontal. Epiteliu conține pigmenți de culoare închisă, acele linii negre pe care unii oameni le au, în timp ce stroma este formată din fibre de colagen incolore. Câteodată stroma conține pigment închis la culoare, numit melanină, iar alteori conține depozite excesive de colagen.

Acești doi factori joacă un rol crucial în determinarea culorii ochilor.

În cazul ochilor căprui, de exemplu, stroma acestora conține o concentrație mare de melanină, care absoarbe majoritatea luminii ce intră în ochi, motiv pentru care aceștia sunt închiși la culoare.

În cazul ochilor verzi, nu există depozite de colagen, însă și melanina este prezentă în concentrație mică. De aceea, o mică parte din lumina care intră în ei este absorbită de către melanină, în timp ce majoritatea este dispersată în atmosferă, datorită fenomenului numit Efectul Tyndall, care produce o nuanță albăstruia, iar, ca rezultat, ochii par verzi.

Ochii albaștri sunt, probabil, cei mai fascinanți dintre toți, în condițiile în care nu există nicio urmă de melanină și niciun depozit de colagen . Astfel, întreaga lumină care intră în ochi este dispersată înapoi în atmosferă și permite Efectului Tyndall să acționeze, creând culoarea albastră. Interesant, asta înseamnă că ochii albaștri nu au, de fapt, nicio culoare, ci depind de cantitatea de lumină disponibilă.

×