x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Descoperire importantă pentru detectarea cancerului. Cum pot fi folosite ciocolata şi băuturile carbogazoase

Descoperire importantă pentru detectarea cancerului. Cum pot fi folosite ciocolata şi băuturile carbogazoase

13 Iul 2013   •   09:27
Descoperire importantă pentru detectarea cancerului. Cum pot fi folosite ciocolata şi băuturile carbogazoase

Ciocolata, băuturile carbogazoase şi alte preparate bogate în zaharuri ar putea fi utilizate în curând ca detectori ai cancerului, întrucât tumorile maligne consumă mai multă glucoză decât ţesuturile sănătoase.

Oamenii de ştiinţă au inventat o metodă care depistează consumul de glucoză din ţesuturi, folosind imagistica prin rezonanţă magnetică (RMN), pentru a depista tumorile din organism, informează Daily Mail, citat de Mediafax. Adaptând un dispozitiv RMN pentru a monitoriza consumul de glucoză din organism, cercetătorii de la University College din Londra (UCL) au descoperit că tumorile strălucesc mult mai intens în timpul acestui test, după ce pacientul a consumat un preparat bogat în zahăr.

Această tehnică reprezintă astfel o alternativă mai simplă şi mai sigură faţă de la tehnica standard radioactivă (de depistare a tumorilor, n.r.) şi ar putea fi disponibilă pe piaţă peste aproximativ 18 luni.

Din cauza radiaţiei, actuala metodă de scanare nu este recomandată în cazul femeilor însărcinate şi a copiilor şi este disponibilă doar într-un număr limitat de clinici medicale mari şi centre specializate.

În schimb, noua tehnică RMN de monitorizare a glucozei din ţesuturi reprezintă o metodă comună, care ar putea fi implementată în toate clinicile medicale, iar pacienţii nu vor mai fi nevoiţi să călătorească pe distanţe mari în acest scop. Noua tehnică nu prezintă efecte secundare, va putea fi folosită în mod frecvent pentru ca medicii să afle dacă boala (cancerul) răspunde la tratamentul aplicat şi va contribui la personalizarea terapiei pentru fiecare pacient.

Fiind mai ieftină şi mai sigură, noua metodă oferă totodată rate de supravieţuire mai ridicate pentru bolnavii de cancer.

Studiul, coordonat de profesorul Mark Lythgoe de la Centre for Advances Biomedical Imaging (CABI) afiliat UCL, a fost publicat în revista Nature Medicine.

×