x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Descoperire istorică: noi elemente în legătură cu naşterea Universului

Descoperire istorică: noi elemente în legătură cu naşterea Universului

11 Noi 2011   •   15:01
Descoperire istorică: noi elemente în legătură cu naşterea Universului
Astronomii au descoperit nori de gaz care s-au format in primele momente dupa nasterea Universului, in urma cu 13,7 miliarde de ani. Potrivit unui studiu publicat in revista Science, compozitia acestor gaze corespunde cu predictiile cosmologiei moderne referitoare la originea elementelor din Univers.

Astfel, in teoria unanim acceptata despre formarea Universului, doar elemente usoare, precum hidrogenul si heliul, au fost create in momentul producerii Big Bang-ului, insa a fost nevoie de sute de milioane de ani pentru ca acest gaz primordial sa se condenseze pentru a forma stele.

Pana in momentul acestei ultime descoperiri, astronomii au detectat intotdeauna doar “metale', un termen generic care in astronomie se refera la elemente mai grele decat hidrogenul si heliul.

“Este pentru prima oara cand observam gaze ce provin din primele momente ale Universului, care nu au fost contaminate de elemente mai grele, provenind din stele', a declarat coordonatorul studiului, Xavier Prochaska, profesor de astronomie si astrofizica la Universitatea din Santa Cruz (California), completat de Michele Fumagalli: “Absenta metalelor ne arata ca acest gaz este imaculat. Am putut astfel sa vedem in ce zona din spectru lumina era absorbita de gaz, ceea ce ne-a permis sa ii masuram compozitia.'

Astronomii au descoperit cei doi nori de gaze analizand lumina emisa de quasari indepartati cu ajutorul unuia dintre telescoapele observatorului Keck din Hawaii. Fiecare element are o semnatura unica in spectrul luminos si analiza oamenilor de stiinta a relevat doar prezenta hidrogenului. Savantii pot sa detecteze gratie acestei proceduri prezenta carbonului, a oxigenului si a siliciului, elemente complet absente din structura norilor de gaze descoperiti.

×
Subiecte în articol: metale universul hidrogen heliu big bang