x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Descoperire teribilă! O brăţară tip smartwatch promite să înlocuiască în curând testul de sarcină clasic

Descoperire teribilă! O brăţară tip smartwatch promite să înlocuiască în curând testul de sarcină clasic

02 Noi 2017   •   15:31
Descoperire teribilă! O brăţară tip smartwatch promite să înlocuiască în curând testul de sarcină clasic

Testul clasic de sarcină ar putea deveni curând de domeniul trecutului, potrivit cercetătorilor care au conceput un nou sistem tip smartwatch care le alertează pe femei când acestea rămân gravide, informează joi The Telegraph. 

Testele efectuate în Elveţia le-au permis cercetătorilor să identifice pentru prima oară un set de variaţii fiziologice, precum schimbările la nivelul temperaturii pielii sau a ritmului respiraţiei ori pulsului, ce se instalează la scurt timp după concepţie, detectabile cu ajutorul unor echipamente existente. 

Oamenii de ştiinţă lucrează în prezent la un algoritm ce detectează caracteristicile personale ale utilizatorului astfel încât acest sistem să semnaleze nu numai începutul sarcinii, ci să poată indica şi perioadele în care există cele mai multe şanse de a concepe un copil. 

Tehnologia promite să le scutească pe femeile care speră să rămâne gravide de ritualul efectuării dimineaţa a testelor de sarcină care evaluează nivelurile de gonadotropină corionică umană din urină. 

Oamenii de ştiinţă au identificat o variaţie a pulsului de doar 2,1 bătăi pe minut şi o schimbare a temperaturii pielii de 0,2 grade Celsius la instalarea sarcinii, acestea fiind probabil cauzate de modificarea nivelurilor hormonilor progesteron şi estrogen. 

Ceasul inteligent poate detecta sarcina la circa o săptămână după concepţie, la fel ca majoritatea testelor de sarcină. Acest termen ar putea fi scurtat în curând, prin cercetări ulterioare şi ar putea fi realizat, de asemenea, un mecanism de monitorizare a sarcinii, care poate oferi informaţii în timp util cu privire la apariţia unor eventuale probleme, precum preeclamsia, o afecţiune care poate duce la avort, după cum a declarat Mohaned Shilaih, cercetător în cadrul Spitalului universitar din Zurich. 

Pentru a testa brăţara, oamenii de ştiinţă au recrutat până acum peste 300 de femei şi au monitorizat ciclul menstrual la peste 1.000 de femei şi sarcina a altor 100. 

Echipa din spatele brăţării Ava, care ar putea costa circa 200 de lire, intenţionează să înceapă testarea sistemului până la sfârşitul anului, precizează sursa citată. 

''Algoritmul actual este utilizat pentru detectarea ferestrei fertile (intervalul de timp al ciclului menstrual cu cea mai mare probabilitate ca un raport sexual să rezulte într-o sarcină - n.r.) şi funcţionează foarte bine'', a precizat Shilaih. 

Cercetarea a fost prezentată în cadrul congresului anual al Societăţii americane pentru medicină reproductivă care are loc în Texas, SUA. AGERPRES

×