x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Descoperire ULUITOARE în centrul unei galaxii pitice: "E SUPERMASIVĂ, un MONSTRU!" (VIDEO)

Descoperire ULUITOARE în centrul unei galaxii pitice: "E SUPERMASIVĂ, un MONSTRU!" (VIDEO)

18 Sep 2014   •   13:35
Descoperire ULUITOARE în centrul unei galaxii pitice: "E SUPERMASIVĂ, un MONSTRU!" (VIDEO)

O imensă gaură neagră, având o masă de 21 de milioane de ori mai mare decât cea a Soarelui, a fost descoperită în centrul unei galaxii pitice ultracompacte numite M60-UCD1. Anunţul a fost făcut de o echipă internaţională de astronomi în revista Nature.

Descoperirea lasă să se înţeleagă că multe alte galaxii pitice ultracompacte ar putea conţine găuri negre supermasive, care ar fi astfel mai frecvente decât se credea, scrie AFP, citată de Agerpres. Găurile supermasive sunt des întâlnite în galaxii mari şi este neobişnuit ca una aşa de mare să se afle în centrul unei galaxii atât de mici, arată Jay Strader de la Universitatea de Stat din Michigan.

Găurile negre supermasive au o masă ce o depăşeşte de un milion de ori pe cea a Soarelui din galaxia noastră. Gaura neagră din centrul galaxiei M60-UCD1, descoperită cu ajutorul observatorului astronomic Gemini şi al telescopului spaţial Hubble, are o masă echivalentă cu 21 de milioane de mase solare, reprezentând 15% din masa totală a galaxiei în mijlocul căreia se află (de 140 de milioane de ori mai mare decât cea a Soarelui).

Prin comparaţie, gaura neagră din centrul galaxiei noastre, Calea Lactee, are o masă de cinci ori mai mică, echivalând cu de 4 milioane de ori cea a Soarelui, adică doar 0,01% din masa totală a Căii Lactee, apreciată ca fiind de 50 de miliarde de ori mai mare decât masa Soarelui. Potrivit astronomilor, "M60-UCD1 iese din tipare, fiind mult mai compactă, iar gaura neagră, mult mai masivă".

Oamenii de ştiinţă cred că galaxia pitică M60-UCD1, aflată în constelaţia Fecioarei, la circa 54 de milioane de ani lumină de Pământ, ar fi putut fi o galaxie mult mai mare, "probabil cu 10 miliarde de stele", şi o gaură neagră pe măsură. Stelele i-ar fi fost "smulse" de o altă galaxie, foarte apropiată, şi mai masivă, M60.

Gaura neagră din M60 este 'un monstru', având o masă echivalentă de 4,5 miliarde mai mare decât cea a Soarelui, încheie AFP.



 
Mai multe amanunte pe www.3dots.ro

×