x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Diplomaţii mediului

Diplomaţii mediului

de Anca Aldea    |    10 Mai 2008   •   00:00

Patru copii din România au fost desemnaţi, în urma unui concurs, ambasadorii ţării noastre împotriva schimbărilor climatice. Alţi 10 copii români au primit premii speciale, însă toţi participanţii la competiţia sponsorizată de Marea Britanie ar trebui lăudaţi pentru campaniile propuse pentru salvarea mediului înconjurător.

Patru copii din România au fost desemnaţi, în urma unui concurs, ambasadorii ţării noastre împotriva schimbărilor climatice. Alţi 10 copii români au primit premii speciale, însă toţi participanţii la competiţia sponsorizată de Marea Britanie ar trebui lăudaţi pentru campaniile propuse pentru salvarea mediului înconjurător.

Două organizaţii de mediu din România – Fundaţia Terra Mileniul III şi Asociaţia ALMA-RO – în parteneriat cu British Council Romania, Jurnalul Naţional, Reţeaua de Acţiune pentru Climă România şi Ambasada britanică la Bucureşti au organizat primul concurs naţional de conştientizare a schimbărilor climatice destinat elevilor români din clasele V-VIII. Ambiţiosul proiect a întrecut orice aşteptări, după cum aveau să declare, la finalul competiţiei, reprezentanţii ONG-urilor, ai ambasadei şi ai mass-media.

Organizatorii

şi-au propus să sensibilizeze ministerele Mediului şi Educaţiei pentru a include în programa şcolară cursuri sau aplicaţii practice pe teme de mediu. “Nu doar guvernele trebuie să ia măsuri, companiile şi omul de rînd au, de asemenea, responsabilitatea să se implice. Cu cît mai devreme, cu atît se vor afla într-o poziţie mai bună pentru a beneficia de avantajele competitive oferite de tranziţia la o economie bazată pe emisii reduse de carbon”, declara la începutul concursului ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti, Robin Barnett.

O lună de întreceri

Competiţia “Tineri ambasadori împotriva schimbărilor climatice” a fost sponsorizată de Ministerul britanic de Externe şi a făcut parte dintr-un proiect mai amplu derulat de Fundaţia Terra Mileniul III şi Asociaţia ALMA-RO în perioada octombrie 2007-martie 2008. Concursul propriu-zis, care a avut loc între 15 ianuarie şi 28 februarie, s-a dorit o încercare de a-i învăţa pe copii despre fenomenele meteorologice ciudate din timpurile noastre şi despre efectele pe care acestea le au deja asupra Pămîntului.

“Dovezile ştiinţifice privind schimbările climatice sînt incontestabile. România însăşi s-a confruntat în ultimii trei ani cu numeroase fenomene negative ca urmare a încălzirii glo­bale, de la inundaţii severe pînă la perioade îndelungate de secetă. Cred astfel că acest subiect a devenit foarte important pentru România. Tocmai de aceea este esenţial ca opinia publică, în special tinerii, să fie informată cu privire la impactul pe care îl poate avea atît asupra mediului, cît şi a stilului de viaţă pe care trebuie să îl adopte pentru a contribui la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră. Sper ca în viitorul apropiat, cu spriji­nul ministerelor Educaţiei şi Mediului, cursurile despre schimbările climatice să devină parte integrată a curriculei şcolare”, a spus ambasadorul Barnett la cîteva zile după închiderea oficială a concursului.

La 15 ianuarie, reprezentantul Londrei în România a găzduit la reşedinţa sa lansarea concursului. Ultima zi de depunere a aplicaţiilor a fost 28 februarie. Surprinzător şi totodată îmbucurător, în competiţie au fost înscrise 180 de aplicaţii (individuale sau de grup) din 23 de judeţe. Dintre cele 180 de lucrări, doar 52 s-au calificat în finală. După îndelungi deliberări din partea juriului, la 9 aprilie au fost desemnaţi patru tineri ambasadori români împotriva încălzirii globale şi alţi zece elevi au primit premii speciale din partea Ambasadei şi a Jurnalului Naţional. Ambasadorii au fost premiaţi cu o excursie la Şuncuiuş (judeţul Bihor), o aşezare care datează din secolul al XIII-lea şi care este presărată cu natură virgină şi peşteri de o valoare istorică şi specologică deosebită. De această călătorie se vor bucura Ionela Ene (clasa a V-a, din Călăraşi), Luminiţa Şincu (clasa a VI-a, din judeţul Mureş), Georgiana Miu (clasa a VII-a, din judeţul Constanţa) şi Ioana Popescu (clasa a VIII-a, din Bucureşti). Alţi zece copii au primit premii speciale – Robert Păliştan (clasa a V-a, din judeţul Bacău, pentru cea mai bună idee de campanie), Andrei Tudorache (clasa a VI-a, din judeţul Constanţa, pentru cel mai dinamic material de campanie), Dennis Ţundrea (clasa a VII-a, din Timiş, pentru cel mai sugestiv desen), Szocs Csaba (clasa a VIII-a, judeţul Harghita, pentru cel mai original concept de campanie), Alexandra Georgescu (clasa a VII-a, din Bucureşti, Premiul publicului Jurnalul Naţional), precum şi cinci premii speciale pentru eforturile depuse pentru realizarea campaniilor: Bianca Francesca Ţabrea şi Ana Maria Bejenariu (clasa a VIII-a şi, respectiv, a V-a, din Suceava), Elisabeta Kothai, Sergiu Mădălin Raab şi Ciprian Jonathan Zvonar (toţi trei în clasa a VI-a, în judeţul Arad).

Deşi majoritatea concurenţilor nu au primit nici un fel de premii, şi ei ar trebui lăudaţi. Pentru că merită pe deplin. Merită lăudate chiar şi lucrările descalificate, pentru că nu au respectat întru totul regulile competiţiei. Copiii conştientizează mai mult decît un adult ceea ce înseamnă efectele schimbărilor climatice. Ei vor creşte şi vor avea parte de o natură înconjurătoare mai murdară decît cea pe care o avem astăzi, de un aer mai poluat decît cel pe care îl respirăm astăzi, de resurse mai puţine etc. Şi e păcat!

Poluarea

 “Omenirea resimte tot mai mult fenomenul schimbărilor climatice. Noi, elevii din clasa a V-a, am început o campanie proprie cu titlul «Poluarea şi efectele acesteia». Cu ajutorul financiar al părinţilor şi alături de colegii noştri am pornit o activitate de igienizare prin colectarea de PET-uri, deşeuri şi alte reziduuri menajere din oraşul nostru şi din jurul şcolii”, scria în formularul de aplicaţie Amalia-Oana Boboc de la Liceul Teoretic “Octavian Goga” din Huedin, judeţul Cluj. Sub sloganul “Stop poluării! Start ecologizării!”, Amalia şi colega sa Roxana-Marina Sorcoi şi-au imaginat o campanie de informare a comunităţii locale cu privire la pericolele pe care gunoaiele le au asupra mediului.

“Planeta merită atenţia ta!” se intitulează proiectul Alexandrei Maria Uţă, elevă în clasa a V-a la Şcoala nr. 1 “Oprea D. Iorgulescu” din Cîmpulung, judeţul Argeş. “Industria este la momentul actual principalul poluant la scară mondială. Procesele de producţie industrială şi producţia de energie sînt principalele surse ale poluării atmosferice, dar la acestea putem adăuga orice arderi din care rezultă substanţe poluante. Gazele industriale poluează atmosfera cu numeroase substanţe dăunătoare sănătăţii, care provoacă, la rîndul lor, boli respiratorii şi alergii, dar şi ploi acide care distrug pădurile”, scrie Alexandra în prezentarea campaniei.

Un alt stil de viaţă

Şi Alina-Elena Zvâncă, din clasa a V-a a Şcolii “Veronica Micle” din Iaşi, îşi doreşte o lu­me fără poluare. Optimistă, Alina a încercat să arate în desenele sale cît de frumoasă, cura­tă şi prietenoasă este Terra fără poluare.

Constantin Suciu, elev în clasa a VII-a la Liceul Teoretic “Mihai Eminescu” din Călăraşi, a realizat un tricou prin al cărui mesaj el declară război total poluării. Tot poluarea este vizată şi de George Manda şi de Cosmin Stoica, elevi în clasa a VIII-a la Colegiul Tehnic Apulum din Alba-Iulia. Cei doi s-au înscris în concurs cu un site prin care să ofere informaţii preţioase despre contribuţia fiecăruia dintre noi pentru a reduce poluarea. Campania celor doi, “Pămîntul în pericol”, se vrea un apel la adresa comunităţii locale de a afla care sînt “pericolele care ne pîndesc şi ce putem face împreună pentru ca leagănul omenirii să fie salvat de la pieire. (...) Dacă vrem ca lumea noastră să devină mai durabilă, toţi oamenii trebuie să adopte un alt comportament şi un alt stil de viaţă”.

Marcela Dârjan (clasa a V-a la Şcoala “Veronica Micle” din Iaşi) a propus realizarea unor desene şi a unor mesaje scrise din care să reiasă care sînt efectele dezastruoase ale poluării în apă, pe pămînt şi în aer. “Desenele mele arată răul pe care îl are poluarea asupra mediului”, spune tînăra concurentă. Colega sa Andreea Mocanu a optat tot pentru ideea de combatere a poluării, exprimată în desene co­lorate, care “evidenţiază efectele nocive ale poluării, aşa cum sînt ele văzute de un elev de clasa a V-a”.

La Şcoala Generală Lunca Cîlnicului din judeţul Braşov, elevii clasei a VI-a B au întocmit o serie de referate legate de poluare şi de conservarea naturii. Înainte de a le arăta părinţilor realizările lor, copiii au ataşat ima­gini şi filmuleţe sugestive tematice.

Speranţa celor mici

Anamaria Ţuclea, elevă în clasa a VII-a la Liceul de Artă “Margareta Sterian” din Buzău, s-a înscris în concurs cu proiectul “Împreună pentru o viaţă mai bună”. “Trăim zile în care vedem că totul în jur se schimbă. Se schimbă din bine în rău. Aş vrea ca totul să fie invers. Natura merită mai mult. Nepăsarea ne ucide. Mai avem încă timp să readucem lucrurile la normal. Putem lupta împreună pentru gene­raţiile viitoare, pentru un viitor mai bun”, spune Anamaria. Simona Ioana Enăchescu, elevă în clasa a VII-a la Liceul de Artă Margareta Sterian din Buzău, cheamă publicul larg să îi ajute pe copii oferindu-le “un strop de bunătate, o secundă liberă şi doi paşi îndreptaţi spre natura care zace sub nepăsare”.

Ioana Maria Ioana, elevă în clasa a VII-a la Şcoala “Ax. Sever” din Aiud (Alba), ar vrea să salveze Pămîntul cu o floare – “Toate lucrurile pe care le-am aflat despre poluare m-au speriat. Am închis pentru o clipă ochii şi m-am văzut pe un munte de deşeuri, unde pădurile cu brazi înalţi (...) erau transformate în cenuşă, unde trilurile şi ecourile păsărilor albe, galbene, negre, cu picioare subţiri ca rigla de un metru sau mici cît ghemotocul s-au transformat în sunete stranii, unde tălăngile oilor şi cavalul ciobanilor s-au oprit brusc, unde florile cu miros îmbietor şi culori pastelate presărate prin iarba de-un verde crud parcă ar fi trecut printr-un incendiu îngrozitor ce a pîrjolit totul în urma lui, unde glasurile zglobii ale copiilor s-au transformat într-un scîncet subţire. Eram în faţa unei alte lumi. (...) M-am speriat. Am deschis ochii şi mi-am spus că aceste mi­nunate locuri ale copilăriei mele nu se vor transpune în tabloul pe care tocmai mi l-am imaginat”.

Pentru natură

Diana-Luiza Rîmniceanu, elevă în clasa a VII-a a Liceului de Artă “Margareta Sterian” din Buzău, crede că cea mai bună soluţie pentru conştientizarea publicului constă într-o campanie vizuală intitulată “Salvaţi natura!”. Campania “Pămîntul este în mîinile noastre!”, imaginată de micuţa Andreea Alexandra Gănciulescu, clasa a V-a la Şcoala 133 din Bucureşti, constă în editarea unei broşuri de informare, prin care vrea să deschidă ochii tinerilor asupra problemelor grave ale încălzirii globale. Andreea crede că, prin vînzarea unor mingii pe care este desenat Pămîntul, copiii de pretutindeni ar afla care sînt zonele cele mai afectate de schimbările climatice. “Salvînd Terra, salvăm viaţa, salvăm natura, dar ne salvăm şi pe noi”, explică ea. Andreea Grigoreanu şi Andra Coman, din clasa a VII-a şi, respectiv, a V-a de la Şcoala Generală Iernut din judeţul Mureş, speră ca generaţia lor să fie mult mai conştientă faţă de natură.

Campania “Dezastre naturale şi schimbări climatice” a lui Vlad Andrei Neacşu, elev în clasa a V-a la Şcoala “Take Ionescu” din Rîmnicu Vîlcea, este destinată conştientizării legate de efectele distrugătoare asupra naturii. Sloganul lui Vlad – “Dacă natura-i necruţătoare, omul trebuie să aibă o fire prevăzătoare” – dezvăluie un proiect bine închegat, în care concurentul a insistat asupra factorilor responsabili pentru schimbările climatice – centralele care transformă energia în electricitate şi în căldură, deplasările cu autoturismul sau cu avionul, fabricarea bunurilor de consum, agricultura – aminteşte de efectele vizibile ale emisiilor gazelor cu efect de seră şi enumeră “locurile fierbinţi” ale Planetei, afectate deja de schimbările climei.

Energia

“Indiferenţă azi, turbulenţă mîine” – a fost numită campania lui Radu Eugen Niculcea, elev în clasa a VII-a la Şcoala 21 din Bucureşti. Aplicaţia sa înscrisă în concurs a avut sloganul “Te bucuri de natură dacă o respecţi”. O idee oarecum similară a avut-o şi campania Alinei Maria Ion, elevă în clasa a VII-a la Şcoala 126 din Bucureşti. Proiectul său, “Ecologiştii planetei verzi”, a constat într-o înregistrare video în care se arată principalele riscuri cu care se confruntă lumea din jur – defrişările pădurilor, numărul tot mai mare de autovehicule, construcţiile tot mai numeroase de beton. “Filmul relatează aspecte legate de energia naturală (solară şi eoliană), care încet-încet înlocuieşte energia nucleară etc.”.

Sub sloganul “Energia regenerabilă – sursa unei vieţi noi”, Ştefan Epure, elev în clasa a VI-a la Şcoala 133 din Bucureşti, şi-a prezentat campania astfel: “Mulţi oameni nu ştiu că energia poate face mult rău. Cu toţii trebuie să fim informaţi despre avantajele şi dezavantajele pe care le oferă. Din cauza ei se petrec multe schimbări climatice care pot duce la dezastru. Sperăm ca oamenii să înţeleagă toate pro­blemele cu ajutorul acestei campanii. Poate că, dacă vor înţelege, vor încerca să folosească energia cu mare grijă, iar dezastrul spre care ne îndreptăm va fi eliminat sau, cel puţin, amînat pînă cînd vom fi pregătiţi”.

Pădurea, o amintire?

Afişul Sorinei Florea, din clasa a V-a la Şcoala 133 din Bucureşti, a purtat sloganul “Opriţi defrişările! Schimbările climatice ne aminţă!”. Pe cît de simplu, mesajul micuţei Sorina este emoţionant: “Dacă distrugem pădurile, distrugem viitorul Planetei. Incendierea şi deteriorarea spaţiilor verzi afectează direct clima. Multe animale care trăiesc în zonele verzi sînt nevoite să se refugieze şi să-şi găsească noi locuinţe favorabile. Cînd toate acestea vor dispărea, nu vor mai avea nici un loc în care să se ascundă. Trebuie să-i facem pe oameni să conştientizeze pericolul care ameninţă Pămîntul. Putem face acest lucru afişînd desene şi postere care să ilustreze problemele care pot apărea, organizînd adunări în care să le vorbim copiilor şi părinţilor despre consecinţele distrugerii pădurii şi implicaţia climei”.

Pentru Andrei Radu din clasa a VIII-a a Şcolii 39 din Bucureşti, cea mai eficace luptă cu încălzirea globală constă în imprimarea pe un tricou a unor mesaje împotriva defrişărilor masive. De altfel, sloganul campaniei sale este: “Să nu lăsăm pădurea să rămînă o amintire”. Un mesaj vizual similar a fost ales şi de Andreea Tomoiagă, din clasa a VI-a a Şcolii “Zaharia Boiu” din Sighişoara, care a propus realizarea unui afiş pe care să scrie “Nu daţi foc pădurii! Ea ne ajută pe noi şi noi ar trebui să o ajutăm pe ea”.

“Terra, între existenţă şi dispariţie” – titlul aparţine unei campanii cu care Ruxandra-Ioana Bădescu vrea să le amintească oamenilor mari despre importanţa primordială a pădurii. “Am executat pliante, afişe şi un tricou – prin care am informat oamenii cu privire la grija faţă de colectarea deşeurilor, protecţia împotriva poluării şi protejarea faunei şi a flo­rei”, scrie Ruxanda, elevă în clasa a VIII-a a Şcolii 130 din Bucureşti.

Pentru Ana Maria Cîrstea, clasa a VI-a la Colegiul Naţional “Mihai Eminescu” din Bucureşti, cea mai simplă cale prin care omul poate înţelege în întregime un mesaj ecologic este cel vizual: “Am ales această formă de exprimare deoarece imaginile pot fi înţelese de oricine, fie că ştie să citească, fie că nu. Mesajul meu este unul clar: Viitorul aparţine tuturor. El nu ţine cont de vîrstă, de naţionalitate sau de cunoştinţele acumulate”.

Transporturile

“Nu distruge clima cu maşina!” este sloganul sub care Valentina-Cosmina Dobrescu, elevă în clasa a VII-a la Şcoala 133 din Bucureşti, şi-a propus să sensibilizeze publicul cu privire la efectele nocive ale traficului din marile oraşe şi nu numai. Proiectul Valentinei constă în personalizarea unui tricou cu un mesaj optimist pentru mediul înconjurător. “Fără poluare putem avea o viaţă sănătoasă, veselă. Demonstrăm astfel că sîntem prietenii Terrei. (...) Rugăm toţi posesorii de autovehicule să înţeleagă că utilizînd autovehicule vechi şi uzate contribuie din plin la poluarea naturii şi implicit la schimbările climatice.”

“Gata cu comoditatea! Alege viaţa!” – este titlul campaniei semnate de Albert Karoly, elev în clasa a VIII-a la Şcoala Liviu Rebreaunu din Tîrgu-Mureş. Albert a explicat procesul încălzirii globale şi i-a încurajat pe oameni să adopte un comportament ecologic.

Reciclarea

În prezentarea sa, Andreea Deaconeasa, elevă în clasa a V-a la Colegiul Mihai Eminescu din Bucureşti, a vrut să împărtăşească publicului larg ideea că reciclarea gunoaielor prezintă numai avantaje atît pentru mediu, cît şi pentru om. Andreea spune că în fiecare zi trebuie să existe cei “3R” – Recuperare, Reciclare, Refolosire.

Anca Andreea Duţu ne îndeamnă “să trăim într-un mediu sănătos”. Campania propusă de ea şi colegii săi din clasa a VIII-a a Şcolii 130 din Bucureşti a produs deja în instituţia de învăţămînt pe care o urmează o schimbare a mentalităţii faţă de mediu: “Diferitele proiecte iniţiate au stimulat elevii şi profesorii din şcoală într-un proiect comun. (...) Sper ca pe viitor omenirea să înţeleagă necesitatea ocrotirii mediului şi împreună să luptăm împotriva schimbărilor climatice pentru a evita o mare parte din catastrofele naturale”.

Salvaţi Sighişoara!

Elevii din clasele a VIII-a de la Gimnaziul de Stat Zaharia Boiu din Sighişoara au înscris în competiţie mai multe propuneri pentru realizarea de afişe, filme documentare, pliante, desene, tricouri, şepci. Toate au un singur mesaj – salvarea naturii de la degradare. Mădălina Chituţă, Mihai Călin Lazăr, Iulia-Claudia Tătar, Paula Marcu, Andreea Şut, Carolina Mihaela Kinda, Ana-Maria Sincu, Ramona Sonea şi Daniela Monica Habet condamnă nepăsarea ignoranţilor care lasă pădurea în derizoriu şi oferă soluţii împotriva poluării.

Darius Durutya, elev în clasa a VI-a la Gimnaziul de Stat Zaharia Bocu din Sighişoara, mizează pe “Eco-puterea naturii”. Campania sa, care poartă sloganul “Ieri reciclăm un gunoi, azi două, mîine sîntem ecologişti”, protejează flora şi fauna de gunoaiele pe care unii oameni le aruncă oriunde văd cu ochii. Adorian-Raul Ghesa, Amalia Mate, Adrian Lungu din clasa a VI-a la Gimnaziul de Stat Zaharia Bocu din Sighişoara, dar şi Ana Marian (clasa a VI-a la Şcoala Generală nr. 6) şi Marcel Petruşel (clasa a VI-a la Şcoala Generală nr. 6) au participat la concurs cu proiecte din care iese că toţi ar trebui să iubim şi să protejăm pădurea, dar şi să devenim conştienţi de faptul că feno­menele ciudate din jurul nostru sînt cauzate de indiferenţa umană şi, pînă la urmă, de lipsa de res­pect a unora faţă de mama-natură. Pentru Cristina Mihăilă, Carmen Diana Bârcoz şi Lore­dana Ludu, eleve în clasa a VI-a a Şcolii Gene­ra­le nr. 6 din Sighişoara, imperativ este să economisim energia şi să avem grijă de natura înconjurătoare, dătătoare de viaţă. Bianca Manea, clasa a V-a la Gimnaziul de Stat Zaha­ria Boicu din Sighişoara, îi îndeamnă pe toţi să acţioneze în comun pentru salvarea Planetei.

IONELA ENE – AMBASADOR

Este în clasa a V-a la Şcoala “Cuza Vodă din Călăraşi”. Micuţa Ionela s-a înscris în concurs cu un pliant intitulat “Transportul tradiţional în mediul rural!”. Proiectul său, care poartă sloganul “Schimbă-te tu, nu schimba clima!”, vorbeşte clar şi la obiect despre bunele intenţii ale unui copil adresate celor mari: “În calitate de preşedintă a Consiliului elevilor din şcoală, voi prezenta colegilor materialele şi, cu ajutorul lor, voi aduce la cunoştinţa celorlalţi elevi activităţile care vor avea loc. Voi realiza un plan al întîlnirilor cu elevii, cadrele didactice şi părinţii, apoi voi realiza materialele propriu-zise: pliante, foi volante, prezentare PowerPoint”. Ionela oferă şi cîteva sfaturi: “Îngrijeşte-te de sănătatea mediului!”, “Acordă climei atenţie, şi ea te va răsplăti”, “Foloseşte bicicleta pentru a te deplasa!”.

 

LUMINIŢA ŞINCU – AMBASADOR

Este elevă în clasa a VI-a la Şcoala Generală nr. 6 din Sighişoara, judeţul Mureş. Pentru concursul “Tinerii ambasadori împotriva schimbărilor climatice”, Luminiţa ne-a delectat privirile cu o prezentare intitulată “Împreună pentru natură, gîndiţi-vă la viitor”. Tînăra ambasadoare speră că va reuşi să-i facă pe ceilalţi să înţeleagă importanţa unui mediu curat. În introducerea prezentării sale sînt scrise cîteva versuri: “Te rog să ai grijă să nu poluezi,/ Natura întreagă să o protejezi,/ Fă să trăieşti o viaţă de vis,/ Fă, omule, din Terra un real/ PARADIS!”. Campania este realizată pentru a le des­chide ochii oamenilor. Schimbările climatice sînt cau­zate de deşeurile aruncate peste tot, spune Luminiţa, amintind că nici pînă acum nu a stat cu mîinile în sîn. Alături de colegii de clasă, a luat parte la mai multe acţiuni de ecologizare în jurul Sighişoarei.

GEORGIANA MIU – AMBASADOR

Este din Constanţa şi urmează cursurile Şcolii “Ion Jale” din oraş. Elevă în clasa a VII-a, Georgiana luptă pentru pinguini. Sloganul campaniei sale, “Opriţi topirea gheţarilor!”, se îmbină frumos cu macheta din plastilină şi celuloză pe care a construit-o în termen de o săptămînă pentru competiţie. “Macheta exprimă problema topirii gheţarilor în Antarctica, din cauza schimbărilor climatice. Pingu­i­nii sînt afectaţi în mod direct şi, pentru că-i iubim foarte mult, vă rugăm să vă gîndiţi la ei ori de cîte ori poluaţi mediul!”, spune tînăra ambasadoare. Georgiana se mîndreşte nevoie-mare că a devenit unul dintre ambasadorii români împotriva încălzirii globale şi ţine să spună că a obţinut locul al doilea la olimpiada judeţeană de educaţie pentru sănătate, cu sloganul “Nu ezitaţi împotriva schimbărilor climatice. Luptaţi, planeta s-o salvaţi!”.

IOANA POPESCU – AMBASADOR

Elevă în clasa a VIII-a, Ioana a realizat un film despre consumul inutil de electricitate. Insistînd asupra aparatelor pe care oricare dintre noi le avem în casă, Ioana, elevă la Şcoala nr. 155 din Bucureşti, spune: “În ziua de azi, energia electrică este un lucru important (...). Dar pe cît de important, pe atît de nociv este ca să o obţinem. Eliberăm în atmosferă cantităţi uriaşe de dioxid de carbon. (...) Irosirea energiei electrice favorizează încălzirea globală, la care participăm cu toţii”. Micuţa ambasadoare recunoaşte: “Nouă ne place să avem o Planetă sănătoasă. Poţi începe prin a scoate din priză aparatele pe care nu le foloseşti sau poţi folosi un prelungitor cu întrerupător. (...) Peste cîţiva ani vei putea să-ţi priveşti nepoţii în ochi şi să le spui: «Îmi pare rău, am încercat!». Schimbă ceva chiar azi!”.

ROBERT PĂLIŞTAN

Este elev în clasa a V-a la Şcoala Generală din Palanca (judeţul Bacău). Proiectul său – Satul fără fum – a obţinut Premiul special pentru cea mai bună idee de campanie şi proiectul său poartă sloganul “Focul nu curăţă chiar totul!”. Robert este un exemplu pentru mulţi: conduce un tractor Universal 445, îşi ajută surioara, care este în clasa I, şi spune tuturor ce mîndru e el că a început munca la cîmp. Despre campania prezentată în concurs, micuţul povesteşte: “Primăvara, oamenii dau foc la gunoaiele din curte. Ei cred că fac un lucru bun, dar nu ştiu că arderea deşeurilor poluează at­mosfera cu gaze cu efect de seră (...). Am hotărît la ora de dirigenţie să facem o campanie de informare, iar di­rectorul şcolii, primarul comunei şi viceprimarul au promis că vor aduce containere pentru  deşeuri, în primul rînd la şcoală, ca să dăm exemplu celorlalţi.”

ANDREI TUDORACHE

Este în clasa a VI-a la Şcoala “Ion Jale” din Constanţa şi a obţinut Premiul pentru cel mai bun material de campanie. Filmul documentar pe care l-a creat pentru competiţia naţională poartă titlul “Alegerea este a ta” şi se vrea un îndemn adresat tututor celor care sînt în măsură să înţeleagă efectele grave ale schimbărilor climatice. “Campania vizează educarea publicului larg, cu scopul discernerii între ceea ce este bine şi ceea ce este rău pentru Planetă”, susţine Andrei. Pentru a oferi greutate imaginilor, el s-a folosit de fragmente melodioase, dar profunde: “Coloana sonoră este tristă şi, în acelaşi timp, încurajatoare”. În cele două minute ale prezentării video, micuţul constănţean ne încurajează să nu folosim calculatorul şi televizorul în acelaşi timp, să nu irosim apa şi energia, să nu aruncăm niciodată resturi pe unde apucăm.

DENNIS ŢUNDREA

Elev în clasa a VII-a la Şcoala Sînandrei din Timiş, Dennis a obţinut Premiul pentru cel mai su­gestiv desen. Intitulată “Eu, Tu, El, Ea – Doar împreună vom putea însănătoşi Planeta!”, campania poartă sloganul “Azi pentru Mîine!” şi constă în realizarea unui afiş ecologic. Desenul în acuarelă prezintă un ceas sub formă de Pămînt, care ia temperatura efectelor schimbărilor climatice. Limba ceasului care indică ora este fixată la 12, iar minutarul la “fără 5”. Mesajul se subînţelege: Acţionaţi acum pînă nu este prea tîrziu – plantaţi, păstraţi curăţenia, aruncaţi gunoaiele în locurile special amenajate! Eforturile oamenilor nu sînt prea mari. Nu trebuie decît să protejăm natura! Nimic mai simplu! Dennis a promis că va prezenta afişul în cadrul unui concurs şcolar pe teme ecologice, care are loc în această lună.

CSABA SZOCS

Cel mai original concept de campanie aparţine unui elev din clasa a VIII-a la Şcoala Generală “Kollo Miklos” din Ciumani, judeţul Harghita. Proiectul său, intitulat “Posibilităţi de utilizare a apei ca sursă de energie ecologică”, a fost creat în jurul ideii de a construi mori de apă în satul Ciumani, care ar putea furniza necesarul de energie pentru toţi locuitorii din zonă. Făcînd o scurtă trecere în revistă a sistemelor de irigaţii, Csaba spune: “În comuna noastră există 15 locuri potrivite pentru mori de apă. Reconstruirea lor ar oferi posibilitatea obţinerii energiei electrice şi, nu în ultimul rînd, ar avea importanţă turistică. O singură moară ar putea asigura energie pentru circa 15 gospodării medii. Înmulţit cu numărul locurilor adecvate, numai în cadrul perimetrului comunei, ar fi posibilă furnizarea energiei pentru minimum 200 de familii”.

SUCEAVA, SPECIAL

Bianca Francesca Ţabrea şi Ana Maria Bejenariu sînt eleve în clasa a VIII-a şi, respectiv, a V-a la Şcoala Pătrăuţi din Suceava. Proiectul pe care cele două prietene l-au prezentat la concursul “Tineri ambasadori împotriva schimbărilor climatice” s-a numit “SOS Natura!” şi a constat într-o competiţie locală de referate, poezii şi desene pe teme ecologice, precum şi activităţi de adunare de deşeuri. Bianca şi Ana Maria au primit din partea juriului Premiul Special pentru eforturile de realizare a campaniei şi sînt mîndre că au reuşit să fie suficient de convingătoare pentru a-i atrage în acţiunile lor atît pe profesori şi pe părinţi, cît şi pe primar şi pe responsabilii de la Ocolul Silvic. Au fost plantaţi copaci şi arbuşti în jurul şcolii, iar în clase toţi copiii au fost mobilizaţi de cele două prietene la curăţenie.

TREI PENTRU ARAD

Un al doilea Premiu special pentru eforturile depuse în realizarea unei campanii înscrise în competiţie a revenit echipei formate din Elisabeta Kothai, Sergiu Mădălin Raab şi Ciprian Jonathan Zvonar din Arad. Cei trei, elevi în clasa a VI-a, s-au făcut remarcaţi prin proiectul intitulat “Aprinde flacăra speranţei”. Campania lor s-a desfăşurat deja în vara anului trecut şi a constat într-o “cosmetizare” de deşeuri în Parcul Naţional Lunca Mureşului. După ce au vizionat celebrul film al lui Al Gore, “Un adevăr incomod”, şi după ce au fost şcoliţi de Fundaţia Mileniul III cu privire la riscurile rezultate din aruncarea deşeurilor în locuri nepermise, copiii au devenit mai interesaţi de mediul în care trăiesc. Aşa s-a născut proiectul educaţional Eco-Şcoala, care s-a extins şi la alte instituţii de învăţămînt din oraş.

Fii om!

Stau şi mă gîndesc acum / Ce bine ar fi să ne oprim cu toţii din drum./  Să ne uităm la trecut / Cum de strămoşii noştri au putut / Să păstreze natura intactă? / Să aibă o Planetă curată? /  Dacă stăm să medităm puţin / Ne dăm seama că n-a fost un chin! / Ei mîndria în sînge o aveau/  Şi cu Planeta se făleau. / Noi sîntem cam indiferenţi / Şi cu natura nu sîntem atenţi! /  Totuşi mă-ntreb: “Ce ea ne-a făcut / Ca să ne purtăm aşa urît?” /  Dînsa tot timpul ne-a răsfăţat, / Cu noi frumos s-a purtat! /  Noi mereu o rănim! / Nu vi se pare că greşim? / În loc iubire să-i oferim, / Noi încercăm s-o cucerim! /  Furia şi-o eliberează,  / Iar omul la o zi cu soare visează. / Ziua cea însorită, iată, a venit, / Dar nu aşa cum ţi-ai dorit / Soarele se apropie de noi, / De căldură ai să mori! /  Mulţi se gîndesc la viitor, / Dar nici prezentul nu-i strălucitor! / E chiar unul mohorît, / Cît de orb să fii să nu-l fi văzut?! /   / Noi putem hotărî soarta Pămîntului, / Noi putem da viaţă surîsului, / Noi putem schimba prezentul în trecut, / Noi putem! / Căci sîntem copii / Şi privim totul cu ochii vii! /  Stau uneori şi mă gîndesc / Cu ce copacii ne greşesc? / De ce îi alungăm din drum / De ce să nu zicem “STOP!” acum? /  Să dăm cu toţii mîna, / Deasupra avem cununa / Unui mediu fericit, / Unui mediu împlinit / Să aducem trecutul în prezent, / Să punem în istorie acest moment!

ALEXANDRA GABRIELA GEORGESCU

Este în clasa a VII-a la Şcoala nr. 21 din Bucureşti şi a obţinut Premiul publicului Jurnalului Naţional. Prin campania intitulată “Pămîntul moare încet în PET!”, Alexandra îşi exprimă dezamăgirea faţă de munţii de gunoaie care ne înconjoară. “O familie consumă trei PET-uri pe zi. Un PET de doi litri are acelaşi volum cu un kilogram de gunoi menajer. Din trei PET-uri se poate face o pereche de încălţăminte de lucru, din cinci PET-uri – un tricou şi o căptuşeală de hanorac, iar din 36 de PET-uri – un covor”, ne-a povestit Alexandra. Fata conştientizează că trebuie să începem cu schimbarea mentalităţii: “Oamenii nu citesc pe coşuri cum să sorteze gunoiul. Aruncă totul de-a valma”. Ea este decisă să se adreseze Primăriei pentru o strîngere de gunoaie din Parcul Cuza din Bucureşti, precum şi pentru susţinerea unor activităţi ecologice educaţionale.

Nu ne furaţi planeta!

“Cu toţii vom dispare/ CO2 ne afectează pe mine şi pe tine/ Gheţarii se topesc şi oceanele cresc/ (Aşadaaaaar!)/ Opreşte-te! Ce faci aici?/ Carbonul sufocă atmosfera/ Oamenii sînt plini de teamă/ (Daaaaa!)/ Oamenii cred că se va rezolva de la sine/ Haide, să dăm startul,/ Rezolvă tu problema, nu fura Planeta/ Oamenii cred că se va rezolva de la sine!/ Viaţa – o vom pierde cu toţii/ Nimic nu va rămîne, uită-te la ştiri/ Ştirile zilei, păreri negative/ (Aşaaaa!)/ Opreşte toate acestea cît mai e timp/ Umanitatea – femeile, copiii şi bărbaţii/ Este timpul să dăm lumii o mînă de ajutor/ (Uauuuuuuuuuuu!)/ Oamenii cred că se va rezolva de la sine/ Haide, să dăm startul,/ Rezolvă tu problema, nu fura Planeta/ Oamenii cred că se va rezolva de la sine!/ Nu trebuie să credem că se va rezolva de la sine,/ Acum că tot am dat startul./ Este viitorul tău: este Planeta ta./ Aşa că nu mai crede că se va rezolva totul de la sine!”.

Campionul Jack White

Concursul Tineri Ambasadori Împotriva Schimbărilor Climatice este inspirat după competiţia Campionii Schimbărilor Climatice, organizată în Marea Britanie de Departamentul pentru Afaceri Ecologice, Alimentare şi Rurale de la Londra (DEFRA). Unul dintre cîştigătorii ultimei ediţii britanice, Jack White (15 ani), a fost prezent şi la Bucureşti pentru a-i cunoaşte pe tinerii ambasadori români împotriva schimbărilor climatice. Campionul Jack (şi formaţia sa Troubleshooter) a reuşit să capteze atenţia organizatorilor prin cîntecul rock “Nu ne furaţi Planeta”. Jack a venit la Bucureşti pentru a le arăta celor de vîrsta lui că totul este posibil cu puţină dăruinţă şi perseverenţă. Iar versurile sale vorbesc de la sine.

 

×