x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Drumul morilor

Drumul morilor

de Atena Groza    |    31 Ian 2009   •   00:00

Dezvoltarea durabilă la orice nivel de abordare presupune punerea în valoare a elementelor de patrimoniu (indiferent de natura acestuia), corelată cu elementele specifice de protecţie a mediului şi sociale.



Pentru a pune în practică aceste principii, proiectele de dezvoltare din regiunea Müllerthal ("Valea Morilor”, în Luxemburg) au fost concentrate pe trei domenii principale: natură şi peisaj; petrecerea timpului liber şi educaţie şi comunicare şi s-au bazat pe relaţii parteneriale solide.


Turism regional

Müllerthal se află printre cele mai cunoscute destinaţii turistice şi de petrecere a timpului liber din Luxemburg. Principalul avantaj al regiunii constă în peisajul său minunat caracterizat prin prezenţa gresiei. Aşa că totul a început cu un studiu privind analiza turismului regional.
Analiza situaţiei existente a arătat că practicanţii drumeţiilor reprezentau principalul grup-ţintă pentru proiect, punându-se mai puţin accent asupra altor activităţi (şi anume ciclism montan, mersul nordic).

Au fost identificate deficienţe grave cu privire la serviciile de informaţii turistice pentru practicanţii de drumeţii şi vizitatori de-a lungul rutelor existente şi o lipsă de posibilităţi de cazare, restaurante, hoteluri şi hanuri de-a lungul traseelor principale. Tor studiul a evidenţiat şi prezenţa unui număr mare de mori existente de-a lungul râurilor Sauer, Weisse şi Schwarze Ernz şi al afluenţilor lor.

Acest patrimoniu cultural nu fusese considerat un element ce putea fi valorificat pentru a consolida potenţialul turistic regional, deşi morile sunt construcţii de referinţă în zonă şi adesea datează din timpul primelor aşezări. În plus, morile de apă sunt legate de canale de apă care sunt importante pentru agricultura locală. Cu toate acestea, multe mori au fost transformate sau distruse. Inventarul creat de proiect a condus la o trecere în revistă cuprinzătoare a morilor, care se bazează pe informaţii istorice din hărţi, registre funciare, monografii, materiale disponibile de la proprietarii actuali şi tradiţia nescrisă.


Primele rezultate

Urmare a rezultatelor studiului s-au decis şi principalele activităţi ale proiectului menit să contribuie la dezvoltare zonei, şi anume:
* Informarea şi conştientizarea populaţiei locale cu privire la iniţiativă (în special agenţii de turism);
* Dezvoltarea unui concept de marketing pentru regiune ca destinaţie pentru petrecerea activă a timpului liber (concentrându-se asupra drumeţiilor, a ciclismului montan şi a mersului pe jos);
* Stabilirea unui itinerar tematic: "Drumul morilor”
* Susţinerea şi să conservarea unor mori selectate pentru a putea fi vizitate de turişti;
* Organizarea de evenimente turistice şi dezvoltarea unei reţele de hoteluri şi restaurante locale în cadrul pachetelor turistice.
* Stabilirea unor relaţii de cooperare interregională şi transnaţională cu proiecte similare.

Au fost cartografiate şi analizate rutele de drumeţie din regiune; au fost identificate traseele principale; a fost produsă o broşuri şi s-au oferit informaţii, prin intermediul internetului, pentru practicanţii drumeţiilor, ai ciclismului montan şi ai mersului nordic; au fost realizate o bază pentru un ghid turistic cuprinzător pentru practicanţii drumeţiilor şi un concept uniform de orientare turistică; au fost create bazele unui concept de marketing privind "proiectarea corporatistă regională”; s-au inventariat morile existente, incluzând informaţii detaliate cu privire la structura de proprietate, utilizarea curentă a clădirilor, starea clădirilor şi rămăşite ale dotărilor morilor etc.; au fost realizate un ghid regional al morilor şi o broşură promoţională, precum şi descrieri multilingve ale traseelor într-o broşură; pentru orientarea vizitatorilor de-a lungul "rutelor tematice” selectate, au fost create hărţi specifice; au fost organizate evenimente tematice; şi, nu în ultimul rând, a fost redactată o carte pe tema morilor din regiune cu informaţii istorice şi tehnice detaliate, precum şi o descriere a patrimoniului natural şi cultural al regiunii.


Condiţii necesare: implicarea autorităţilor

Una dintre principalele provocări ale proiectului a constituit-o factorul uman, şi anume implicarea părţilor interesate locale în planificarea proiectului, dezvoltarea strategiei şi punerea în aplicare a proiectului.
Autorităţile locale trebuie să înţeleagă foarte bine şi să conştientizeze avantajele participării. Aceasta nu e întotdeauna o sarcină uşoară, deoarece multe comune încă preferă să desfăşoare activităţi turistice în mod izolat şi nu sunt neapărat interesate să deruleze proiecte în parteneriat.

În timpul dezvoltării traseelor de drumeţii a trebuit să se ia în considerare interesele proprietarilor de păduri. În plus, a fost necesar să se clarifice chestiuni legate de întreţinerea traseelor, prin împărţirea responsabilităţilor între comune şi Ministerul Turismului, într-un sistem de gestionare comună. În timpul elaborării inventarului morilor a devenit evident că multe locuri de interes erau utilizate în cu totul alte scopuri (de exemplu ca loc de depozitare), ceea ce făcea dificilă deschiderea acestora pentru publicul larg. Prin urmare, o provocare majoră a acestui proiect a constituit-o obţinerea angajamentului proprietarilor faţă de proiect şi convingerea acestora să accepte strategia generală a proiectului.

Pe lângă faptul că rezultatele proiectului au condus la creşterea turismului în zonă, contribuind direct la îmbunătăţirea calităţii vieţii populaţiei locale, programul a facilitat apropierea punctelor de vedere ale furnizorilor de servicii izolaţi. Cooperarea pentru dezvoltarea poziţiei pe piaţă a unei regiunii este esenţială pentru a câştiga vizibilitatea pe o piaţă mai largă  - naţională sau internaţională.


DATE GENERALE DESPRE ZONă:
Statul: Luxemburg
Regiunea: Müllerthal
Populaţia: 20.814 de locuitori
Suprafaţa zonei: 311 de km2

DATE GENERALE DEPRE PROIECT:
Durata: decembrie 2004 – decembrie 2007.
Buget: 125.900 de euro, dintre care 25.180 forduri europene şi 100.720 fonduri publice (autorităţi locale).


×
Subiecte în articol: special morilor