x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Duelul pentru primul telefon

Duelul pentru primul telefon

de Delia Zahareanu    |    04 Oct 2007   •   00:00
Duelul pentru primul telefon

După invenţia lui, comunicarea din intreaga lume avea să se schimbe complet. Dar pănă in acel moment, părintele telefonului era căt pe ce "să dea nişte telefoane", ca să obţină patentul.


Â

După invenţia lui, comunicarea din intreaga lume avea să se schimbe complet. Dar pănă in acel moment, părintele telefonului era căt pe ce "să dea nişte telefoane", ca să obţină patentul.

Â

Un exerciţiu de imaginaţie: La Edinburgh, intr-o primăvară mohorătă din anul 1853, micul Alexander Bell, in vărstă de 6 ani, stă şi se uită trist pe fereastră cum plouă. Asta inseamnă că nu se poate intălni cu prietenii săi la joacă. Şi ce bine ar fi să poată totuşi vorbi cu ei… Dar cum? Salt inainte in timp şi in altă ţară, peste Atlantic. Alexander Graham Bell este deja un inventator şi un om de ştiinţă apreciat. Insă visul lui de copil s-a transformat intr-o cercetare serioasă. In 1874, după indelungate studii asupra proprietăţilor sunetului, ale felului in care poate fi inregistrat folosind curentul electric, "Aleck", după cum il alinta familia sa, era la doar un pas de a pune la punct un sistem de transmitere a sunetului.

TRASEU. Vreme de mai bine de 20 de ani, scoţianul studiase felurile in care se poate imbunătăţi telegraful, trecănd prin toate cercetările premergătoare ale inventatorilor şi savanţilor europeni. De la "automatonul" dezvoltat de Sir Charles Wheatstone pănă la telegraful armonic, o invenţie premergătoate telefonului, Bell a mers pas cu pas in căutarea modalităţii de a capta sunetul şi de a-l transmite.

Â

CONFRUNTAREA. Lucrănd practic separat şi in acelaşi timp, atăt Alexander Bell, căt şi Elisha Gray, un inginer american, au ajuns in acelaşi timp la realizarea unei maşinării care să poată transmite vocea umană la distanţă, in domeniul telegrafiei acustice. La data de 14 februarie 1876, dimineaţa, avocatul lui Bell depusese cererea de patent a invenţiei pentru telefon. In aceeaşi zi, Gray a depus şi el o cerere la oficiul american pentru invenţii. După trei săptămăni de cercetări, la 7 martie, patentul pentru telefon i-a fost acordat lui Bell. Iar istoria l-a consemnat ca părintele telefonului, uităndu-l pe Gray aproape definitiv.

Â

Controversă

Succesul imens pe care l-a avut descoperirea telefonului a fost dublat de aprige controverse. Telefonul a fost revendicat, pe lăngă Bell, şi de Antonio Meucci, Johann Philipp Reis şi Elisha Grey. Iar in 2002, Congresul american l-a declarat pe Meucci ca fiind adevăratul inventator al telefonului, intr-o decizie ce a fost privită ca o concesie pentru grupuri de lobby italiano-americane din legislativul federal american. Insă cert este că numai Bell a obţinut patentul pentru această invenţie.

Â

Telefonul original conceput de Alexander Bell, se află astăzi la Muzeul Artelor şi Meseriilor de la Paris. Este un mecanism care pune in practică observaţia inventatorului american de origine britanică conform căreia sunetele se propagă in unde, fiind posibilă generarea unui curent electric care să corespundă vibraţiiilor sunetului.

Â

Tabăra care susţine că Elisha Gray este adevăratul inventator al telefonului afirmă că avocaţii lui Bell, fără ca acesta să ştie, au introdus schiţele lui Gray in dosarul lui Bell, prototipul fiind construit după schiţele americanului.

×
Subiecte în articol: zoom bell