x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Dupa 37 de ani, NASA a repornit propulsoarele sondei Voyager 1

Dupa 37 de ani, NASA a repornit propulsoarele sondei Voyager 1

02 Dec 2017   •   11:53
Dupa 37 de ani, NASA a repornit propulsoarele sondei Voyager 1

După 37 de ani petrecuţi în spaţiu fără a fi utilizate, cele patru propulsoare ale sondei Voyager 1, construcţia umană aflata la  cea mai îndepărtată de Terra, au fost repuse în funcţiune, a anunţat NASA. O realizare care, potrivit directoarei de proiect din cadrul NASA, Suzanne Dodd, "va permite prelungirea vieţii Voyager 1 cu doi sau trei ani".

 

Propulsoarele servesc la orientarea Voyager 1 într-o direcţie propice pentru ca antenele sale ramana in legatura cu Terra. Sonda Voyager 1, care de la lansarea sa în urmă cu 40 de ani a schimbat istoria astronomiei, se deplasează în spaţiul interstelar cu aproape 17 km pe secundă şi se află în prezent la peste 21 de miliarde de kilometri distanţă de Terra.

Repunerea în funcţiune a propulsoarelor de la această distanţă s-a dovedit prin urmare o veritabilă provocare. "Dacă încercaţi să porniţi o maşină care a rămas într-un garaj timp de decenii, nu vă aşteptaţi probabil ca motorul să pornească", scrie NASA în comunicat, subliniind ca propulsoarele nu au mai funcţionat din noiembrie 1980.

Pentru a-şi realiza scopul, inginerii de la NASA au "examinat programe codificate într-un limbaj învechit". Dar, a relatat inginerul şef Chris Jones, dupa ce au asteptat 19 ore şi 35 de minute ca rezultatul mucii lor să parcurgă drumul de la legendara sonda pana la Pamantul, oamenii de stiinta si-au vazut incununate de succes eforturile.

Având în vedere reuşita proiectului în cazul sondei Voyager 1, NASA intenţionează să realizeze un test similar pe "geamăna" sa Voyager 2, ale cărei propulsoare sunt totuşi în stare mai bună, scrie agerpres.

×
Subiecte în articol: nasa sonda, voyager propulsoare ingineri