x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Efecte DEZASTRUOASE ale pesticidelor asupra albinelor, fluturilor şi peştilor

Efecte DEZASTRUOASE ale pesticidelor asupra albinelor, fluturilor şi peştilor

24 Iun 2014   •   19:36
 Efecte DEZASTRUOASE ale pesticidelor asupra albinelor, fluturilor şi peştilor

Cele mai utilizate pesticide au efecte nefaste asupra biodiversităţii şi nu se limitează doar la albine. Acestea dăunează în egală măsură fluturilor, râmelor, păsărilor şi peştilor, potrivit unei evaluări internaţionale prezentate azi şi publicate în 20minutes.ch.

După ce au analizat concluziile a circa 800 de studii apărute în ultimii 20 de ani, autorii evaluării pledează pentru 'continuarea înăspririi reglementărilor în privinţa neonicotinoidelor şi a fipronilului', cele două tipuri de substanţe studiate, şi 'planificarea eliminării lor treptate la scară mondială sau, cel puţin, conceperea unor planuri de reducere masivă a utilizării lor'. 

'Dovezile sunt foarte clare. Ne confruntăm cu o ameninţare care vizează productivitatea mediului nostru natural şi agricol', arată într-un comunicat dr Jean-Marc Bonmatin de la Centrul naţional francez de cercetare ştiinţifică (CNRS), unul din principalii autori ai analizei. 

Evaluarea a fost realizată de 29 de cercetători internaţionali, care formează un grup de lucru specializat în pesticide sistemice (concepute pentru a fi absorbite de plante). Grupul face recomandări Uniunii internaţionale pentru conservarea naturii (UICN), organism care se ocupă de sănătatea biodiversităţii mondiale prin intermediul Listei roşii a speciilor ameninţate. Concluziile evaluării urmează să fie publicate în cursul acestei veri în revista Environmental Science and Pollution Research.

Pesticidele analizate sunt 'în prezent cele mai utilizate în lume, cota de piaţă fiind de circa 40%'. Ele sunt folosite şi 'în casă, pentru prevenirea puricilor la pisici şi câini şi combaterea termitelor în structurile de lemn'. Efectele legate de expunerea la aceste pesticide 'pot fi imediate şi fatale, dar şi cronice', arată cercetătorii, enumerând printre consecinţe pierderea mirosului sau a memoriei, a fecundităţii, scăderea recoltei la albiner şi alterarea capacităţii râmelor de a săpa tuneluri. 

Aceste pesticide sunt incriminate de câţiva ani ca fiind una din cauzele scăderii populaţiei de albine. Uniunea Europeană a suspendat în 2013 utilizarea fipronilului şi a trei neonicotinoide din cauza efectelor lor asupra polenizatorilor. 

Noua cercetare arată că multe alte specii sunt afectate, printre care nevertebratele terestre, cum sunt râmele - veriga indispensabilă vieţii subterane. Urmează polenizatorii - albine şi fluturi -, nevertebratele acvatice (gasteropodele de apă dulce), păsările, peştii şi amfibienii. 

Cercetătorii spun că nu au destule date care să determine impactul pesticidelor asupra mamiferelor şi reptilelor, deşi este 'posibil un impact' în cazul lor, conchide 20minutes. (Agerpres)

×
Subiecte în articol: pesticide albine mediu biodiversitate