x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Efectul Facebook: mai trişti şi mai invidioşi

Efectul Facebook: mai trişti şi mai invidioşi

de Irina Cristea    |    18 Ian 2012   •   21:00
Efectul Facebook:  mai trişti şi mai invidioşi

Daca va simtiti usor tristi sau deprimati, tineti-va departe de Facebook! O sa va activeze toate sentimentele negative posibile.
Avertismentul vine din partea unei echipe de cercetatori de la Universitatea americana Utah Valley. Ei au stabilit ca, pe masura ce folosim mai frecvent reteua de socializare si cu cat studiem mai abitir profilurile si activitatile recente ale amicilor, cu atat devenim mai convinsi ca toti, fara exceptie, sunt mai fericiti si duc vieti mult mai interesante.

Cel mai mult rau provoaca fotografiile, atent selectate, in care protagonistii sunt zambitori, veseli si luminosi. Stari de care, in mod normal, nu toata lumea are parte zi de zi, spun psihologii americani implicati in studiu. Motiv pentru care privitorii tind sa devina gelosi si invidiosi.
Peste 400 de voluntari au participat la cercetare. Au fost rugati sa spuna daca sunt de acord sau nu cu afirmatii de tipul 'Viata e nedreapta' sau 'Toata lumea e mai fericita decat mine'. Apoi, cercetatorii au aflat cat timp petrec pe Facebook fiecare dintre subiecti.

Punand informatiile cap la cap, concluzia a fost urmatoarea: cu cat creste numarul orelor petrecute pe site-ul de socializare, cu atat sporeste sentimentul ca ceilalti sunt mai fericiti si mai binecuvantati de soarta. Iar cei mai vulnerabili sunt utilizatorii care au in lista de prieteni persoane pe care, de fapt, nici nu le-au cunoscut fata in fata.
'Nemultumirea si sentimentul ca n-au avut noroc in viata, de care au parte utilizatorii de Facebook, se explica prin faptul ca ei trag concluzii false fara a detine suficiente informatii. Pentru ca nu ii cunosc prea bine pe cei din listele lor, le e usor sa fie inselati de aparente. Chipurile fericite pe care le vad pe Facebook ii lasa cu impresia ca ceilalti oameni sunt mereu fericiti si au vieti de invidiat', explica sociologul Hui-Tzu Grace Chou, unul dintre cercetatorii implicati in studiu.

Si, pe masura ce numarul necu­nos­cutilor sau al prea putin cunoscutilor din lista de prieteni e mai mare, nemultumirea fata de propria viata si invidia se amplifica, avertizeaza autorii cercetarii referitoare la populara retea de socializare.

×
Subiecte în articol: externe