x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Efectul Yarkovksy sau noua forţă care pune în pericol Terra (VIDEO)

Efectul Yarkovksy sau noua forţă care pune în pericol Terra (VIDEO)

05 Iun 2012   •   11:09
Efectul Yarkovksy sau noua forţă care pune în pericol Terra (VIDEO)

Efectul Yarkovksy poate impinge un asteroid spre Terra sau il poate indeparta. "Intelegerea acestei forte si a modului in care ea afecteaza asteroizii este esentiala pentru a determina daca asteroidul ne va lovi sau nu", a declarat Josh Emery, de la Universitatea Tennessee din Knoxville, SUA. Ca urmare a efectului Yarkovksy, in ultimii 12 ani, un asteroid a deviat aproape 160 de kilometri de la traseul sau, ceea ce il transforma intr- un potential pericol pentru noi.

In urma cercetarii asteroidului de dimensiuni mici 1999 RQ36, care va trece pe langa Terra in 2135, specialistii au identificat mai multi alti asteroizi care ar putea lovi Pamantul in a doua jumatate a secolului XXI, scrie Daily Mail.

Dorind sa afle care este motivul pentru care asteroidul si-a schimbat traiectoria in ultimii ani, Emery a realizat un studiu in care a prelevat date despre caracteristicile termice ale lui 1999 RQ36 si a descoperit ca acesta era acoperit de o "patura" izolanta alcatuita din material fin, de genul prafului sau nisipului. Invelisul asteroidului poate mentine caldura pe o perioada lunga, fenomen care contribuie la dezvoltarea puternica a efectului Yarkovsky.

In urma calculelor, s-a concluzionat ca asteroidul cu un diametru de 500 de metri va trece pe langa Terra in anul 2135 la doar 354.055 de kilometri, distanta destul de mica si care nu le da specialistilor siguranta ca asteroidul nu va produce daune. Datorita acestei descoperiri, cercetatorii au putut identifica alte coliziuni probabile, care ar putea avea avea loc intre anii 2170 si 2190.

Efectul Yarkovsky poarta numele unui inginer rus din secolul al XIX-lea, care a propus teoria conform careia un obiect spatial solid de mici dimensiuni are capacitatea de a-si schimba traiectoria ca urmare a unei perioade lungi de timp in care a absorbit lumina soarelui, pe care ulterior a re-emis-o sub forma de caldura.



Sursa: descopera.ro

×