x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Electricitate din… reziduuri umane

Electricitate din… reziduuri umane

de Radu Popa    |    05 Iul 2012   •   20:11
Electricitate din… reziduuri umane

Cercetatorii Universitatii Tehnologice Nanyang din Singapore au inventat un nou model de scaun de toaleta care poate sa transforme reziduurile umane in electricitate si substante fertilizante reducand cu 90% cantitatea de apa necesara pentru indepartarea "deseurilor" eliberate de corpul uman.

Separare. Noul scaun, ce foloseste tehnologia aspiratiei separate, e prevazut cu doua incinte diferite destinate reziduurilor solide si celor lichide. Folosirea acestui proces tehnologic, utilizat, pana in prezent, pentru scaunele de toaleta de la bordul avioanelor, permite utilizarea a 0,2 litri de apa pentru indepartarea reziduurilor lichide si a unui litru de apa pentru eliminarea celor solide. Scaunele de toaleta conventionale folosite pana in prezent utilizeaza un volum de 4-6 litri de apa pentru indepartarea reziduurilor. Daca acestea sunt instalate intr-o sala de asteptare sau intr-un alt loc public si fiecare dintre ele este folosita, in medie, de 100 de ori intr-un interval de 24 de ore, instalarea noului model va permite economisirea a circa 160.000 de litri de apa anual, cantitate ce ar permite umplerea unui bazin cu lungimea de 10 metri, latimea de 8 metri si inaltimea de 2 metri. Cercetatorii institutiei de invatamant mentionate au instalat doua dispozitive de proba, iar daca acestea vor trece testele, urmeaza a fi lansate in productie de serie. Potrivit profesorului asociat Wang Jing-Yuan, conducatorul proiectului, obiectivul cercetarilor nu il reprezinta doar economisirea apei, ci si recuperarea integrala unor resurse refolosibile. Separarea reziduurilor umane solide de cele lichide cat mai aproape de locul producerii lor si o prelucrare cat mai rapida vor permite valorificarea lor superioara. Omul de stiinta este de parere ca noul model de scaun de toaleta va permite recuperarea unor materii prime importante si chiar producerea energiei si a combustibilor. Propunandu-si sa converteasca toate "reziduurile umane" in materii prime si resurse refolosibile, noul prototip de scaun de toaleta urmeaza a fi instalat in locuinte, hoteluri si cladiri care nu sunt conectate la reteaua centrala de canalizare si necesita sisteme proprii de reciclare a reziduurilor umane.

Functionare. Noul scaun de toaleta va "directiona" rezidurile lichide spre unitati de procesare specifice dotatee cu aparatura care permite recuperarea unor elemente ce pot fi folosite ca fertilizatori, precum azotul, fosforul sau potasiul. In acelasi timp, reziduurile solide vor fi trimise la un bioreactor in interiorul caruia vor fi prelucrate pentru a se obtine un biogaz care contine metan. Acest gaz este inodor si poate fi folosit la functionarea cuptoarelor aragazelor. Metanul poate fi transformat in elecricitate daca este folsit pentru alimentarea centralelor electrice si a bateriilor cu celule de combustibil. In mod analog, specialistii au in vedere colectarea si trimiterea asa-numitei "ape gri" (provenita de la spalatorii, cazi de baie, dusuri sau chiuvete de bucatarie) spre sistemele de canalizare fara a le aplica tratamente speciale destinate apelor riduale, resturile alimentare urmand a fi directionate spre bioreactoare sau amestecate cu pamant, rezultand o recuperare completa a resurselor.

×