x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Elefanţii pot rezista şi 46 de ore fără somn

Elefanţii pot rezista şi 46 de ore fără somn

02 Mar 2017   •   12:00
Elefanţii pot rezista şi 46 de ore fără somn

Elefanţii africani din sălbăticie pot dormi, în medie, numai două ore pe zi şi de multe ori pot rezista aproape două zile fără să închidă ochii, ceea ce îi face să fie mamiferele cu cea mai scurtă perioadă de somn, conform unui studiu publicat miercuri, după cum informează DPA şi AFP. 

Paul Manger de la Universitatea din Witwatersrand din Johannesburg, Africa de Sud, a studiat alături de colegii săi, timp de 35 de zile, două femele de elefant de vârstă medie, care trăiesc în libertate, în cadrul Parcului Naţional Chobe din Botswana. 

Studiile efectuate anterior pe elefanţi s-au concentrat în cea mai mare parte pe mamifere aflate în captivitate, care dorm între patru şi şase ore pe zi. Celor două femele li s-a amplasat în zona trompei câte un dispozitiv pentru monitorizarea somnului şi un colier cu giroscop pentru a urmări poziţiile de somn. 

Elefanţii au rămas treji chiar şi 46 de ore parcurgând distanţe de circa 30 de kilometri în timpul acestei perioade, posibil din cauza elementelor perturbatoare precum leii sau braconierii, se menţionează în studiul publicat în jurnalul "Plos One". În plus, oamenii de ştiinţă au concluzionat că mamiferele au dormit culcate doar o dată la trei-patru nopţi, singurul moment în care intrau în starea de somn REM (rapid eye movement - mişcări rapide şi simultane ale ochilor), asociată cu visarea. 

Capacitatea elefanţilor de a dormi puţin se crede că are legătură cu dimensiunea mare a corpului lor, dovezile sugerând că mamiferele mari tind să doarmă mai puţin, fapt observat cu preponderenţă la erbivore, menţionează cercetătorii. 

"Aprofundarea modului în care dorm diferite vieţuitoare este importantă pentru a ne ajuta să înţelegem animalele. În plus, acest lucru ne ajută să descoperim noi informaţii care ar putea contribui la dezvoltarea de strategii mai eficiente pentru a le proteja. Acest lucru poate oferi, de asemenea, noi perspective asupra modului în care dorm oamenii, pentru o mai bună înţelegere a insomniilor", a declarat Paul Manger. 

Toate animalele dorm, unele mai mult, altele mai puţin. Delfinii, care trebuie să se ridice la suprafaţa apei pentru a respira, rămân activi atunci când se află în stare latentă, jumătate din creierul lor dormind, iar jumătate rămânând trează. După elefanţi, alte mamifere care necesită cel mai puţin somn sunt caii, aceştia dormind circa trei ore pe zi, adaugă Agerpres.

×
Subiecte în articol: elefanti somn mamifere